25 yıllık ev hanımlarına EMEKLİLİK müjdesi! SON DAKİKA kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

Hiç çalışmamış ev hanımlarına emeklilik müjdesi geldi! 25 yıllık ev hanımlarına emeklilik toplu ödeme ve başvuru şartları...
25 yıllık ev hanımlarına EMEKLİLİK müjdesi! SON DAKİKA kanun teklifi TBMM'ye sunuldu

25 yıllık ev hanımlarına EMEKLİLİK müjdesi! SON DAKİKA kanun teklifi TBMM'ye sunuldu - Çalışmayan ev hanımlarına emeklilik konusunda yeni bir son dakika gelişmesi yaşandı ve beklenen kanun teklifi meclise sunuldu.

Şanlıurfa Milletvekili Mahmut TANAL tarafından hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclis komisyonuna geldi. Kanun tekilfi kapsamında çeşitli sebeplerle çalışma hayatına katılamayan ev kadınlarının emeklilik primlerinin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenmesi ve evlilikte yirmi beşinci yıllarını doldurmaları kaydıyla emeklilik hakkı tanınması talep edildi.

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 24- Bu Kanun kapsamında sigortalı sayılmayı gerektirecek bir çalışması bulunmayan ve herhangi bir geliri olmayan ev kadınları, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasımn (b) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu kişilerin sigorta primleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ödenir ve evlilikte 25 yılı tamamlamaları ile yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazamrlar. Bunlarm ödeyeceği sigorta primleri bu kanunun 81. maddesinde göre ödenecek olan asgari kazanç tutarı üzerinden hesaplanır.

Yukarıda tammlanan sigortalıların uzun vadeli sigorta kollan açısından sigortalılık başlangıç tarihi, evlenme tarihini takip eden aybaşından itibaren başlar. Bu kişiler adına bu kanunun yürürlük tarihinden önceki dönemler için tahakkuk eden primler, herhangi bir feri alacak hakkı doğurmaksızm Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca Kuruma ödenir. Bu çerçevede primleri ödenen süreler, sigortalılık süresi olarak değerlendirilir.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Sosyal Güvenlik Kurumu ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görüşleri de alınmak suretiyle Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir."

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

kanun.jpg

HİÇ ÇALIŞMAMIŞ EV HANIMLARINA EMEKLİLİK BAŞVURUSU! 25 YILLIK EV HANIMLARINA EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER?

Söz konusu ev hanımlarna emeklilik kanun teklifi meclise sunulurken düzenleme komisyona geldi. Burada görüşülecek olan kanun tekilfinin komisyondan geçmesi durumunda meclis gündemine alınması ve burada milletvekilleri tarafından oylaması beklenecek. Söz konusu oylamada da onay alınması halinde kanun tekilfi Resmi Gazete ile yayımlanacak ve başvuru şartları ile tarihleri ilan edilecek...