1,5 ay sahada fay hatlarını inceledi! 5,5 şiddetinde deprem olacak yeri açıkladı!

Ankara Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal 1,5 ay süren Savrun Fayı araştırmasını tamamlayıp Kahramanmaraş ve Adana bölgesindeki deprem risklerine dair önemli açıklamalar yaptı.
1,5 ay sahada fay hatlarını inceledi! 5,5 şiddetinde deprem olacak yeri açıkladı!

Türkiye’de deprem gerçeğinin kendisini çok etkili bir şekilde hatırlatmasının ardından bilim insanları Kahramanmaraş ve çevresinde bilimsel araştırmalar yapmayı sürdürüyorlar. Kahramanmaraş depreminin sonrasında bölgede bulunan Savrun Fatı’nın yeni deprem üretebileceğine dair uzman açıklamaları yapılmıştı. Ankara Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Süleyman Pampal yaklaşık 1,5 aydır ekibi ile beraber bölgeye giderek araştırma yaptı. Bu araştırmanın sonuçlarını elde eden Prof. Dr. Süleyman Pampal çok önemli tespitlerde bulundu.

1,5 AY SAHADA İNCELEME YAPTI!

1,5 aydır yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Yaklaşık 1,5 ay arazide fay üzerinde çalıştık. Bu çalışmalar sonucunda Göksun’dan başlayarak bu ilçenin içinden geçip batıya doğru Saimbeyli tarafından artçıların yoğunlaştığı bölgede doğu-batı yönlü kırıklar olduğunu gözlemledim. Göksun Fayı, Savrun Fayı’nın hemen batısında bulunan büyük bir faydır ve şu anda aktif görünüyor.

ADANA'DA DEPREM RİSKİ VAR MI?

Bazı meslektaşlarımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından Savrun Fayı’na stres yüklendiğini ve bundan sonra bu fayın kırılacağını, Adana başta olmak üzere bölgenin ciddi zarar göreceğini ileri sürdüler. Burada göz ardı edilen bir detay olduğunu saha çalışmalarımızda tespit ettik. Burada doğu-batı veya farklı yönlerde uzanan çok sayıda fay var. Bunların ayrıntılı olarak incelenmesi gerekiyor. Bu fay 7 büyüklüğünde bir deprem üretecek bir fay değil. 5-6 arasında deprem belki üretebilir. Burada hareket yok ve ben de olmasını beklemiyorum.” dedi.

Geçen hafta Kozan’da olan deprem hakkında da değerlendirme yapan Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Deprem sonrasında hemen Kozan’a gittim. O bölgede yaklaşık 20 yıl önce Akçaluşağı Fayı olarak isimlendirdiğim bir fay var. Bir de Bozdoğanuşağı Fayı var. Bunlar ektif faylar. Burada paleosismolojik çalışmalar yaptık ve 3 bin yıl önce kırıldığını tespit ettik. Kozan depreminin olduğu yerin hemen üstünde Akçaluşağı Fayı var ve burası da benzer büyüklükte deprem üretebilir. Bu kırılma çok da beklemeyebilir. 5-5,5 büyüklüğünde bir deprem olursa benim için sürpriz olmaz. Daha büyük bir deprem olacağını düşünmüyorum.” şeklinde konuştu.

Adana’nın büyük bir deprem ile yıkılacağına dair iddialara katılmadığını açıklayan Prof.Dr. Süleyman Pampal, “Adana’yı yıkacak bir depremin meydana gelmeyeceğine inanıyorum. Buna dair işaretler yok. Sahada bizzat araştırdım. Herhangi bir emare bulamadım. Belirttiğim alanlarda 5-6 büyüklüğünde deprem olabilir ama bu da Kozan depremi etkisi yaratır. Herhangi bir can ve mal kabı olmaz.” ifadelerini kullandı.