10 yılı dolduran kiracı ne yaparsa evden çıkarılamaz!

Ev sahiplerinin kiracılara karşı yasal haklarını kullanarak evden çıkarmak istemeleri kiracıları zor durumda bırakıyor. 10 yılı dolduran kiracılar için tahliye kararının çıkmaması için ne yapılması gerekir?
10 yılı dolduran kiracı ne yaparsa evden çıkarılamaz!

Türkiye’de kiracılık sorunu çok önemli bir toplumsal sorun haline geldi. Ev sahipleri ile kiracılar adeta köşe kapmaca oynamaya başladılar. Kira sözleşmeleri ile kiracılara çok geniş haklar veriliyor. Ancak kira sözleşmeleri aynı zamanda ev sahiplerinin de hukuklarını korumaktadır. Özellikle 10 yılı dolduran bir kiracı tamamen ev sahibinin insafına kalacaktır. Bunun için ne kiracılar ne yapabileceklerini araştırıyorlar.

10 YIL DOLMUŞSA KOZLAR EV SAHİBİNİN ELİNE GEÇİYOR

Kira sözleşmesi uygulanan yasaya göre her yıl kiracı isterse otomatik olarak 1 yıl daha uzamaktadır. Kiracı eğer istemezse sözleşme yenileme tarihi yaklaştığında evden çıkacağını ev sahibine bildirerek kira sözleşmesine son verebilir. Ancak bu hak ev sahiplerine verilmemiştir. Sadece 10 yıllık kiracılık dönemi dolmuşsa ev sahiplerine herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kiracıyı evden çıkarma hakkı veriliyor. Bu hakkı kullanan ev sahipleri de kiracıları evden çıkarıyorlar. Mahkeme süreci yaşansa bile kiracının evden çıkarılması nihayetinde gerçekleşiyor.

KİRACILAR NE YAPABİLİR?

10 yılı dolduran bir kiracının evden çıkarılamaması için kiracıların yapabilecekleri pek bir işlem bulunmamaktadır. Ev sahibi herhangi bir gerekçe belirtmek zorunda olmadığı için kiracılar bu gerekçeleri ortadan kaldırmayla kurtaramıyorlar. Kira ödemelerinin düzenli yapılması, eve iyi bakılması, komşularla iyi geçinilmesi gibi olması gereken tüm uygulamalar kiracılar tarafından yapılsa da tahliye kararı 10 yıldan sonra engellenememektedir.

Kiracılar eğer 10 yıldan sonra evden çıkarılmak istemiyorlarsa yapmaları gereken sadece bir işlem vardır. Bu işlem için ev sahibinin ikna edilmesi de gerekiyor. Kira sözleşmesi 7-8 yıllık olduğunda ev sahiplerine kira sözleşmesi yenilemesi teklifinde bulunan kiracılar eğer buna ev sahiplerini ikna edebilirlerse 10 yıldan sonrası için evden çıkarılma riskinden kurtuluyorlar. Kiracı ile ev sahibi arasında kira sözleşmesi yeniden yapılırsa 10 yıl kuralı sıfırlanmış oluyor. Böylece kiracıyı ev sahibinin 10 yıldan sonra evden çıkarma hakkı ikinci kira sözleşmesinin 10 defa yıllık olarak uzatılmasının ardından mümkün olacaktır. Bu da kiracıların ekstradan 10 yıl kazanması anlamına geliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı