1 yıllık kiracı evden nasıl çıkarılır?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar meselenin hukuki boyutlarının daha fazla araştırılmasına neden oluyor. 1 yıllık kiracıyı ev sahipleri evden çıkarabilirler mi?
1 yıllık kiracı evden nasıl çıkarılır?

Kiracıların ev sahipleri ile aralarında yaşanan meseleler adeta toplumsal sorun haline geldi. Taraflar kendi bakış açılarından meseleye yanaştıkları için anlaşmazlık da kaçınılmaz oluyor. Kiracıları evden çıkarmak isteyen ev sahipleri ise yasal olarak çok geniş haklara sahip değiller. 1 yıllık kiracının evden nasıl çıkarılabileceği meselesini hemen hemen kirada evi olan her ev sahibi sorguluyor.

KİRACININ GENİŞ HAKLARI VAR!

Türkiye’de kat Mülkiyeti Kanunu başta olmak üzere bağlantılı kanunlar kiracı dostu olarak biliniyor. Geçmiş yıllarda ev sahipleri kiracılara çok kapsamlı haksızlıklar yapınca bu şekilde düzenlemeler yapıldı. Ancak son 2 yılda ev sahipleri kira gelirlerinde yüzde 25 zam sınırı nedeniyle ciddi bir azalma ile karşılaştılar. Bulabildikleri tek çözüm yolu ise kiracıları evden çıkarmak oluyor. Ancak yasalara göre 10 yıllık kiracılık sözleşmesi dolmadan ev sahibi kiracıyı nedensiz bir şekilde evden çıkaramıyor. Kiracı ise istediği zaman kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolması şartıyla kira sözleşmesini sona erdirebiliyor.

1 YILLIK KİRACININ EVDEN ÇIKARILMA YOLLARI!

1 yıllık kiracının ev sahibi tarafından evden çıkarılabilmesi için haklı gerekçeler olması gerekiyor. Öncelikle bu kiracılar ev sahipleri tarafından keyfi olarak evden çıkarılamıyorlar. Ev sahipleri sadece şu 4 gerekçe ile 1 yıllık kiracıları evden çıkarabilirler:

1- Ev sahibinin eve ihtiyacı varsa ve bunu ispatlayabilirse kiracı evden çıkarılabilir. Kiracı evden çıkmamakta inat ederse süreç uzasa da mahkemeden tahliye kararı çıkarılabilir.

2- Kiracı kira ödemelerini yapmıyorsa veya geç yapıyorsa evden çıkarılabilir. Kiracı 1 yıl içinde 2 defa ödeme aksatmış ve ev sahibi de yazılı bildirim göndermişse mahkemeye başvurup kiracının evden çıkarılmasını isteyebilir. Yazılı bildirim yoksa buna da hakkı yoktur.

3- Kiralık evde esaslı tahliye yapılacaksa ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak bu bir bahane olarak kullanılamaz. Kiracı evden çıkarılıp ev bir başkasına kiraya verilirse ev sahibi eski kiracısına tazminat ödemek zorunda kaldır.

4- Ev sahibi kiracıdan geçerli bir tahliye taahhütnamesi almış ve o belgede yazılı olan süre gelmişse gerekli yasal işlemler ile kiracı evden çıkarılabilir.