1 Haziran'da başlayacak 31 Ekim'e kadar sürecek! Resmi açıklama geldi TAMAMEN YASAKLANDI

Komisyon kararı ile alınan resmi yasak son dakika açıklandı. 1 Haziran tarihinde başlayacak olan yasak 31 Ekim'e kadar devam edecek. Uymayanlara para ve hapis cezası var!
1 Haziran'da başlayacak 31 Ekim'e kadar sürecek! Resmi açıklama geldi TAMAMEN YASAKLANDI

1 Haziran'da başlayacak 31 Ekim'e kadar sürecek! Resmi açıklama geldi TAMAMEN YASAKLANDI - Türkiye'de yaşanan afetler mal ve can kayıpları yaşanmasına neden olurken yeni bir son dakika açıklaması geldi. Ülkemizde özellikle de son 2 senedir büyük üzüntüler yaşanmasına neden olan orman yangınları için beklenen tedbir kararları açıklanmaya devam ederken bu kararlardan biride Muğla'da alındı.

Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu tarafından yapılan toplantı sonrasında beklenen yasak kararı açıklandı. Türkiye'nin tatil cennetleri arasında yer alan ve en büyük ormanlarına ev sahipliği yapan Muğla'da oluşabilecek orman yangınlarını engelemek ve erken tedbir almak amacı ile ormanlık alanlar hakkında uygulanacak yeni yasak kararları kamuoyuna ilan edildi. Muğla il genelinde yer alan 50 ormanlık alana girişler yasaklandı.

ORMANLIK ALANLARA GİRMEK YASAK MI, PİKNİK YAPMAK MANGAL YAPMAK HANGİ ORMANLARDA YASAK?

Orman yangınlarına en hassas iller arasında ilk sırada yer alan Muğla’da yangın sezonu boyunca Muğla genelindeki 50 ormanlık alana girişler izne veya tamamen 31 Ekim tarihine kadar yasaklandı. Muğla İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu kararına göre, 1 Haziran’da başlayacak karar 31 Ekim 2024 tarihinde sona erecek. Komisyon bu kararı gerekli görmesi durumunda uzatabilecek. Belirlenen sahalarda, çevresinde ve içinden geçen yollarda, orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak yasak.

Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan tescilli piknik alanlarından gerekli önlemleri alarak ateşsiz piknik yaparak yararlanabilecekler. Bu piknik alanlarında ateşsiz piknik yapılması sırasında, tescilli piknik alanlarında faaliyet gösteren işletmeler, vatandaşlara yangınlar konusunda gerekli uyarılarda bulunarak çöp bırakılmaması konusunda denetim ve kontrol yapacaklardır.

ormanlik-alan.jpg

Orman içi ve kenarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler, inşaat atıkları ve hafriyatı, cam türü atıklar vb. bırakılması yasaktır. Orman içi ve kenarında tadilat ve yeni yapım kapsamında faaliyet gösteren iş sahipleri ve firmalar Oksi-Asetilen Kaynağı, Elektrot Art Kaynağı vb. kaynak işlemleri sırasında yanlarında en az 2 adet 12 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurmak zorundadırlar.

ANIZ YAKMAK YASAK MI?

Orman Yasasının 31 ve 32’ inci maddesi kapsamında olan mahalleler başta olmak üzere, orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan mahalleler de dahil olmak üzere anız, bağ-bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. Bu mahallelerimizde hasat makinesinin yanında 12 kg’lık 2 adet yangın söndürme tüpü bulundurma zorunludur. Bunun denetimi Kaymakamlıklarımız, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, kolluk kuvvetlerimiz ve muhtarlıklarımız tarafından sağlanacaktır.

Yine ormanları korumak ve olası orman yangınlarını engellemek adına orman içi ve orman kenarlarında bulunan tüm alanlarda havai fişek atılması da yasaklandı. Söz konusu yasaklar komisyon tarafından alınan karar kapsamında 1 Haziran 2024 tarihinde başlarken 31 Ekim 2024 tarihine kadar devam edecek. Yasaklar Jandarma tarafından yoğun şekilde denetlenecek ve yasak kararlarına uymayanlara para cezası kesilecek.

Kaynak:Haber Kaynağı