Salih Kılınç

Salih Kılınç

Uşak’ta Siyaset 1+1+1=3 Görünüyor

“İçerisinde yaşadığımız şu çalkantılı günlerde 5 para etmeyen şey nedir?” diye sorsam;

Bu soruya, “Siyasettir” diye cevap verdiğinizi duyar gibiyim.  

Nedenine gelince, www.usakgundem.com internet haber sitemizde sizlere sunduğumuz haberler içerisinde en az tıklanan haberlere baktığımda yerel siyaset haberleri, sıfır düzeyde ilgi görüyor. Ben de bu olayı, Ne iktidar partisinin, ne de muhalefet partilerinin il başkanları ve milletvekillerinin açıklamalarının Uşak halkı gözünde bir değeri olmadığı şeklinde yorumlamak durumunda kalıyorum.

Pandemi döneminde başta esnaf kesimi olmak üzere, işçi, memur ve çiftçi toplumun her kesimi bir yandan sağlığını koruma telaşına düşerken, diğer yandan ekonomik olarak ayakta kalma savaşı veriyor. (Bir sanayici arkadaşım, özellikle Tekstil OSB tarafında Uşaklı sanayicinin bu dönemde işlerinin açıldığını söylemesi sevindirici bir haber)

Sağlık, ekonomi, bütün yaşanan sorunların çözümü siyasetteyken Uşak halkının siyasete soğuk durmasının nedeni sosyolojik açıdan incelenmesi gereken bir olaydır. Uşak’ta toplumun üreten kesimleri, hangi partiye oy verirse versin, ezilen üzüm taneleri misali hep beraber eziliyor. Derdine derman olamayan yerel siyasetçilerin kendi çıkarı için yapmacık davranışları, yaralarına tuz bastığı için o da siyasete soğuk bakıyor.

Neyse Uşak toplum yaşamında yerel siyasetin sosyolojik tahlillerini bir kenara bırakıp, her ne kadar Uşaklının ilgisini çekmese de Uşak’ta siyaset yapan siyasi partilere hep birlikte şöyle bir göz atalım:

AK PARTİ’DE YENİ İL BAŞKANI FAHRETTİN TUĞRUL HAYIRLI OLSUN

AK Parti Uşak İl Başkanı görevini sürdüren mevcut Başkan Avukat Sayın Fahrettin Tuğrul, 25 Ocak pazartesi günü yeni spor salonunda yapılacak 7. Olağan kongrede yeniden İl başkanı seçilecek. Şimdiden hayırlı olsun. Kutlarım.

Kutluyorum, çünkü Reis, Türkiye ‘de tüm il teşkilatlarının seçimlere tek liste ile gitmesini istedi ve duyumlarıma göre listeyi de kendi belirledi. O nedenle Uşak’ta başka bir listenin çıkması mümkün değil. Çıksa da kimse Reis’e karşı çıkıp oy vermez.

Sanırım, Sayın Tuğrul da yeni dönemde birkaç yeni isimle takviye edilmiş bir yönetim ile yoluna devam edecektir.

AK Parti, 19 yıllık iktidarı döneminin ilk yıllarında Uşak’a hatırı sayılır yatırımlar yaptı. Son yıllarda Uşak neredeyse hiç yatırım alamazken, başlanan yatırımların da yıllarca sürmesi de bana AK Parti’nin Uşak’ta güç kaybetmesine neden oluyor gibi geldi.

AK Parti’nin bütün Türkiye’de Cumhurbaşkanı ve Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a karşı halkın duyduğu muhabbetten ve sevgiden bunca yıl iktidarda kaldığı su götürmez bir gerçektir. Yerel yöneticilerin kabiliyetine ve becerilerine gerek duymayan bir seçmen yapısı var.

Ancak gariptir ki; Uşak 24 Haziran 2018 yılında yapılan genel seçim ve Başkanlık seçimi sonrası,  4 dönem vekil seçilen Sayın Mehmet Altay ve 2. Kez seçilen Sayın İsmail Güneş gibi iki deneyimli milletvekilini parlamentoya göndermesine rağmen, sanki hiç vekili yokmuş gibi kendini sahipsiz hissetmektedir.

Uşaklının kendini kimsesiz hissetmesine neden olarak, 2019 ve 2020 yıllarında ilimize neredeyse sıfır yatırım yapılması ve süregelen yatırımların bir türlü tamamlanmamasını gösterebilirim.

Şimdi: “2020 yılında pandemi vardı, bütün dünyada yatırım yapılmadı” falan gibi mazeretler ortaya atılırsa bende o vakit; “Başka illerde yok mu? Her ilde yapılıyor da niçin Uşak’ta yok?” diye sorarım. Artık dünya tablet ve cep telefonu ekranlarına sığacak kadar küçüldü.

Sayın Cumhurbaşkanı çevirim içi olarak birçok ilde tesis açılışı gerçekleştiriyor. Ekranlarımızdan görüyoruz. Her tarafta tesis açılıyor da Uşak’ta niçin açılmıyor?

AK Parti Pazar günü seçim olsa Uşak’ta ne yapar? 2 Milletvekilliğini korur mu? Şüphesiz, 2 vekilliğin en güçlü adayıdır. Ancak bu kez bir vekilliği kaptırma ihtmali var gibi.

UŞAK’TA MUHALEFET VAR MI?

Bu sorunun cevabını da çok uzağa gitmeden son iki seçimde Uşak bazında muhalefet partilerinin aldığı oy oranlarına bakarak vermeye çalışalım:

Önce 2018 24 Haziran Milletvekilliği Uşak İl Sonuçları:

Cumhur İttifakı %53,85,  AK Parti%42,53, MHP%10,45

Millet İttifakı %42,90: CHP%28,34 İyi Parti%12,89, Saadet Partisi%1,4, HDP%2,68

2019 Yılı 31 Mart yerel Seçimleri Uşak İl Sonuçları:

2019 Yerel seçimlerinde genel seçimlerin aynası sayılan İl Genel Meclisi seçimlerinde partilerin aldığı oy oranları:

            AK Parti      94.309           %41,36

            CHP           50.176             %22,01

            İyi Parti       49.483           %21,70

            MHP           25.496            %11,18

Bu sonuçları iyi değerlendirirsek; Ana Muhalefet partisi CHP’nin Uşak’ta her geçen yıl dramatik bir şekilde oy kaybına uğradığını net bir biçimde görürüz.

Geçtiğimiz Aralık ayında CHP Uşak Milletvekili Sayın Özkan Yalım İl binasında 2020 yılı değerlendirme toplantısı yapmış, basın toplantısının soru cevap kısmında kendisine, “Uşak’ta CHP oylarının ne durumda olduğunu” sormuştum.

Bana, kıpırdanma olduğunu ve 2018 genel seçimlerine yaklaşan bir oy artışı olduğunu söylemişti.

Yani, bir yılda yüzde 6 düşen CHP oyları, bir yıl sonra tekrar yüzde 6 artmıştı. Şayet eski yerine gelmişse. Bu artış CHP Uşak örgütü açısından hiçbir şeyi değiştirmiyor.

19 yıldır iktidarda olan AK Parti, Uşak’ta 208-2019 yılları arası yüzde 1 kayıp yaşıyor. Aynı dönemde yüzde 6 kayıp yaşayan CHP, bir yıl sonra yüzde 6 geri kazanımı olduğu için seviniyor.

Kusura bakmasınlar ama CHP Uşak’ta yok gibi. Uşak’ın kaderine etki edecek hiçbir rolü yok. İşin enteresan yanı; böyle bir gayreti ve niyeti de yok.

Uşak’ta alışmışlar yıllarca atadan dededen kalma CHP’lilerin oyu ile bir milletvekili çıkarmaya. Allah uzun ömür versin ama Uşak’taki CHP seçmeninin yaşa ortalaması neredeyse 60’a yaklaşıyor. Genç ve yeni denecek seçmen yok gibi bir şey.

CHP örgütlerinin yıllardır genç seçmenleri ve başka partilere oy vermiş seçmeni CHP’ye kazandırmak gibi bir çabası hiç olmadı.

Peki, Niçin çaba gösterdi? Herkes “Bir olsun benim olsun” diye çabaladı. Gönlünde aslan yatan her aday adayı bir grup kurdu. Böylece iktidar partisine muhalefet etmek yerine birbirlerine muhalefet etmeye başladı. Bırakın yeni seçmen kazanmayı, kendilerine oy vermiş seçmeni de küstürüp başka partilere oy vermek zorunda bıraktılar.

Hadi yeni seçmen kazanamıyorsun. O zaman niye oy kaybediyorsun? Niye Uşak’ta aldığın oy sayısı hep statik kalmıyor da aşağılara doğru iniyor?

Yıllarını CHP’ye vermiş Uşaklılar, bıkkın, yorgun, CHP’den hiçbir beklentisi kalmamış, il başkanlarının yöneticilerinin, vekillerinin sözlerini yerine getirmemesinden gına getirmiş durumda.

Her grup lideri kendi ekibi ile çalışınca birçok gerçek CHP’li dışarıda kalıyor. Çalışamıyor. Şevki kırıldığı için de kimseden CHP için oy isteyemiyor ve bir oyunu verirse veriyor.

CHP’de bir milletvekilliğini kapabilmek için herkes birbirinin gözünü oyuyor. Lakin ben bu Pazar seçim olsa CHP o bir milletvekilliğini alabilir mi? Şüpheliyim. Yine de 1’e abone gibi duruyor. Aman birileri bu aboneliğini iptal etmesin de.

CHP’nin Uşak’taki tepe yöneticileri, artık halka inmeli ve dürüst davranmalıdır. Genel Başkanları sayın Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz halka asla yalan söylemeyeceğiz” demişti de. Hatırlatayım istedim.

İYİ PARTİ HALA ET Mİ BALIK MI BELLİ DEĞİL

İYİ Parti Genel Başkanları Sayın Meral Akşener rüzgarı ile Uşak’ta da iyi esti. Ancak bana göre hala rüştünü ispatlamış bir parti değil. Kurulduktan 8 ay sonra Millet ittifakı adı altında 2018 seçimlerine girdi. Bir yıl sonra da yerel seçimlere.

Kuruluşunun 3 yılını tamamlamadan Uşak’ta 3 il başkanı, 2 ilçe başkanı değiştirdi. 2019 yerel seçimlerinde Uşak Belediye Başkanlığını bin 762 oy gibi çok küçük bir miktarla kaybetti.

Yine bana göre; İYİ Parti için Uşak’ta bir milletvekili çıkarabilecek potansiyeli yakalayabilme şansı var.

Ama onlarda Uşak’ta derli toplu bir görüntü vermiyor. Merkez İlçe Başkanı Sayın Hakan Savaş, Uşak Belediyesi yönetimi ve başkanını sık sık eleştiren çıkışlar yapıyor. Ama Sayın Savaş’ın eleştirdiği konularda belediye meclis toplantılarında İYİ Partili meclis üyeleri çoğunlukla evet oyu kullanmış görünüyor. Sayın Savaş tek başına muhalefet yapan bir yönetici profili çiziyor.

İYİ Parti Uşak İl Başkanı Sayın Şener Toköz, çok ortalıklarda görünmeyi seven bir yönetici profili çizmiyor. Sanırım o da sessiz ve derinden gitmeyi seviyor.

Kanımca, İYİ Parti’nin Uşak’ta çizdiği bu dağınık görüntüden kurtulup, iyi bir adayla bir milletvekili çıkarma şansı var gibi görünüyor.

MHP, Türk siyasi yaşamında son 60 yıldır önemli roller oynamış ciddiye alınması gereken bir partidir.

Uşaklı MHP’li dostlarım bana yine kızacak ama ben gözlemlerimi okuyucularıma aktarmak zorunluluğu duyuyorum. MHP Uşak’ta var ile yok arası bir yerde. İl Başkanı Sayın Ayhan Kınden’in ara sıra Uşak’ta yerel bir internet sitesinde açıklamasını okuyorum o kadar.

Geçende tesadüfen karşılaştığım ve çok sevdiğim İbrahim Orman Ağabeyim MHP yönetiminde olduğunu söyledi. Onun dışında kim var kim yok, ne yaparlar ne ederler hiçbir bilgim yok.

MHP Uşak Teşkilatının Uşak kamuoyuna varlığını hissettirecek çalışmalar yapmalı diye düşünüyorum.

Sözün özü: Bugünkü siyasi tablo ile Pazar günü Uşak’ta seçim olsa; AK Parti 1, CHP 1 ve İYİ Parti 1 milletvekili çıkarabilir görünüyor.

Bu, tamamen bu satırların yazarı olarak görüştüğüm Uşaklılardan edindiğim izlenimlerimin sonucudur.

Türk siyasetinin bilgesi rahmetli Süleyman Demirel ne demişti: “Siyasette 24 saat çok uzun zamandır.”

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz. Tefvizname adlı şiiri ile yazımıza son verelim:

“Hak şerleri hayr eyler

Ârif anı seyreyler

Zan etme ki gayreyler

Mevlâ görelim neyler.

Neylerse güzel eyler.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi