Salih Kılınç

Salih Kılınç

Uşaklıysan ne derdin biter ne de tasan

Bugün yazıyı yazmadan önce Çarşamba pazarını dolaştım. Esnaf kaygılı, Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, ayakkabıcılar çarşısını ziyaret edip esnafa; “Yılbaşına kadar pazaryeri ve bu çarşıda değişimi ve dönüşümü yapacağım” diyesiymiş.

Bende esnafa; pazaryerinin bu sağlıksız ve berbat görüntüsünün değişmesi gerektiğini söyledim. Bu gerçeği hepsi kabul ediyor. Esnafın en büyük endişesi;:pazaryerinden çıkarıldıkları takdirde burada büyük binalar dikilip göstermelik bir pazaryeri yapılarak bu yerlerin yüksek ihalelerle parası olan büyük şirket ve zincir AVM’lere satılıp kendilerinin dışarıda kalması.

“UŞAK’TA LİSELİ ÖĞRENCİLER OKULA GİTMEK İSTEMİYOR”

En büyük sorunlardan birisi de özellikle lise öğrencilerinin okullara güvenli bir şekilde ulaşamaması. Bu konu, Uşak Lisesi öğrencisi 14 yaşındaki Cennet Candoğan’ın bir trafik kazası ile gündeme geldi. Ancak sadece sorun sadece E – 96 Karayolu üzerindeki Uşak Lisesi’nde değil.

Bir okurumuz, bu durumu gayet güzel özetlemiş: “Okulları şehir dışına taşıyıp, oraları oto park yapma sevdalıları beceriksizler yüzünden artık öğrencilerin eğitime güvenli şekilde ulaşması, hatta ulaşabilmesi mümkün olmuyor binlerce öğrenci mağdur. TOBB meslek lisesini 1 Eylül sanayi sitesine taşımışlar ama ulaşımını çözememişler. Düşünün, Uşak'ın en büyük ve en çok öğrencisi(1500-1700 öğrenci ve öğretmeni var) olan okula ulaşmakta sıkıntılar yaşanıyor, tek hat çalışıyor onlarda okula gitmek istemiyor, okula 800-900 m. mesafede yolcularını indiriyor. Çocuklar ve yolcular kaldırımı olmayan sanayi yolunda yaya okula ulaşmaya çalışıyor, bunun yazı var, kışı var. Belediyeyi arıyorsun, belediye dünyadan bir haber, hangi aracın nereye gittiğini bilmiyor. Hat başkanını arayım diyor, e başkana sordum şöyleymiş böyleymiş, yahu bu güzergâhları, süreleri belirleyen ve denetimi yapması gereken hat başkanı mı, belediye mi? 10 kadar hat şoförüne söz geçiremiyor musunuz? Bu işi kendisi de eğitimci olan Sayın Vali Hanım’ın çözmesi gerekiyor. Belediyenin ve hat şoförlerinin insafına bırakmasın öğrenci ve velileri. Karaağaç Mahallesi. TOKİ de ikamet eden bir öğrenci, 2 otobüse biniyor ama yine de eğitime, okula ulaşamıyor, sanırsın ki İstanbul'da bir ilçeden uzak bir ilçeye okula gidiyorsun. Uşak ta yaşanıyor bu yahu. Onun yerine her semtin Uşak Eğ. Araş. Hst. giden araçları Özdilek kavşağından 1 Eylül sanayi caddesine girip okulun önünden devam edip Festiva karşısından yeniden ana yola girse her öğrenci evinden direk tek otobüsle eğitime ve okula zahmetsizce ulaşabilir Geri dönüşte de aynı istikamet izlenebilir. “

Değerli okurumuzun yakınmasından, Uşak’ı yönetenlerin adeta, “Çocuklar okula falan gitmesin” gibi bir anlam çıkıyor. Bir başka okurumuz da öğrenci velisi olarak şehrin dışında okuyan çocuklarının kötü alışkanlıklar edinip edinmediklerini takip etmekte zorluk çektiklerini, hatta okula .gidip gitmediklerini bile bilemediklerinden yakınıyor.

MİLLET BAHÇESİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Uşak merkezinde okullar bölgesi olarak bilinen alanda bulunan Uşak Meteoroloji Müdürlüğü tesisleri, Uşak Adliyesi ve Kız Meslek Lisesi gibi binaların 2016 yılında art arda yıkılması ile başlayan süreç, Uşak Lisesi, Orhan Dengiz Anadolu Lisesi gibi okulların yıkılması ile 2021 yılına kadar gelindi. 2020 yılı Ağustos ayında TOKİ tarafından bir ihale yapıldı ve ihaleyi kazanan şirket işe başlamadan yer altına yapılacak otoparkın tek katlı olması nedeni ile iptal edildi.

Şu anda orada gündüz çamurdan, yazın tozdan topraktan girilmeyen, gece, insanların girmeye korktuğu berbat ve çirkin bir alan duruyor.

Valilik binası, Uşak Endüstri e Teknik Meslek Lisesi’nin bulunduğu alana taşınacakmış. Öndeki dersliklerin bulunduğu bina valilik makamı, vali yardımcıları özel kalem gibi tamamen idari işler için kullanılacak, İl Nüfus, Ticaret Müdürlüğü, gibi şu anda hükümet binasında faaliyet gösteren müdürlüklerde arka kısımda kalan atölye binalarında faaliyetlerini sürdürecekmiş.

Hani en son İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kullanılan o tarihi eski Gazi Mustafa Kemal İlkokulu binası var ya. Valilik makam binası olması planlanıyordu. O binanın mülkiyeti belediyeye ait olduğu için belediye valiliğe vermemiş. Kendi tasarrufunda kullanacakmış diye duydum.

“Millet bahçesi ne zaman yapılacak” sorumuzun cevabına gelince; bu konuda görüştüğüm yetkili insanlar, Millet bahçesi projesinin en az 2 yıldan önce yapılmayacağı görüşünde. ( Normalde yapılırsa 2 yıl sonra zaten Başkanlık ve genel seçimler var. Alelacele “Bak nasıl yaptık” diyecek kadar yapılabilir belki)

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi