Uşak’ta kamu emekçileri iş bıraktı! Talepler bir bir sıralandı

Uşak’ta kamu emekçileri, artan enflasyon, hayat pahalılığı ve düşük ücret zamlarına tepki göstermek amacıyla iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.
Uşak’ta kamu emekçileri iş bıraktı! Talepler bir bir sıralandı

Kamu emekçileri, düşük ücret zamlarını ve artan hayat pahalılığını protesto etmek amacıyla Uşak'ta iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Eski Uşak Belediye Binası önünden başlayan eylem, 15 Temmuz Şehitler Meydanı'na kadar süren yürüyüşle devam etti. Eyleme BİRLEŞİK KAMU-İŞ, KESK ve Hür-Sen konfederasyonları temsilcileri katılırken, CHP Uşak İl örgütü ve belediye yönetiminden de destek geldi.

u4.jpg

KAMU EMEKÇİLERİ SEFALET ZAMMINA KARŞI ÇIKTI

KESK Sözcüsü ve Eğitim-Sen Uşak Şube Başkanı Deniz Ertunç'un okuduğu basın açıklamasında, 2025 yılı için yapılan yüzde 11,54'lük zammın yetersizliği vurgulandı. Açıklamada, kamu emekçilerinin ve emeklilerin her geçen gün daha fazla yoksullaştığına dikkat çekilirken, temel tüketim maddelerine ve kiralara yapılan zamların geçim koşullarını zorlaştırdığı belirtildi. Vergi ve harçlara yapılan yüzde 44'lük artışın yanı sıra, KDV'de yüzde 81, ÖTV'de ise yüzde 51'lik artışın öngörülmesi tepkiyle karşılandı.

u1.jpg

VERGİ ADALETİ VE İNSANCA YAŞAM TALEBİ

Eylemde, vergi sisteminin ücretli çalışanlar aleyhine işlediği vurgulanırken, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması talep edildi. Dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 21 bin TL'yi, yoksulluk sınırının ise 68 bin TL'yi aştığı belirtilen açıklamada, memur maaşlarının yoksulluk sınırının çok altında kaldığına dikkat çekildi. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmaması nedeniyle yaşanan gelir kaybı da eleştirildi.

Sendika temsilcileri, grevli toplu sözleşme hakkının anayasal güvence altına alınması gerektiğini vurgularken, sarı ve yandaş sendikaların iktidar odaklı politikalar izlediği eleştirisinde bulundu. Eğitim, sağlık, yerel yönetimler ve sosyal hizmetlerin omurgasını oluşturan kamu emekçilerinin mücadelesinin süreceği belirtildi.

Eyleme katılan BİRLEŞİK KAMU-İŞ temsilcisi Nermin Büyükdumlu, KESK adına Deniz Ertunç ve Hür-Sen adına Faruk Güneş'in yanı sıra, CHP Uşak İl Başkanı Sevinç Yazgan, CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba ve Uşak Belediye Başkan Yardımcıları ve İi Genel Meclisi Başkanı Kadir Uslu'da destek verdi. Eylemciler, insanca yaşam koşulları, vergide adalet ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması talepleriyle mücadelelerini sürdüreceklerini duyurdu.

u3.jpg

Eylem sonunda emekçiler şu talepleri ilettiler:

  • Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı
  • Eşit işe ; eşit ücret talep
  • Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani 79.000 TL’ye çıkartılmasını
  • Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, güncel verilere denk düşen kira yardımı
  • Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkartılmasını
  • İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını
  • Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu güvenceli istihdam
  • Seyyanen zamların, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik
  • Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmışını
  • Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok, yani adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin %10’a düşürülmesi ve sabitlenmesini
  • Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi.