Uşak'ta dağı dev çukura dönüştürdüler! Görenler gözlerine inanamadı

Kışladağı’nın altın madeni nedeniyle 900 metrelik dağ dev çukura dönüştürüldü. Çukur şimdiden görenleri hayrete düşürdü.
Uşak'ta dağı dev çukura dönüştürdüler! Görenler gözlerine inanamadı

Uşak'ta dağı dev çukura dönüştürdüler! Görenler gözlerine inanamadı. Uşak'ın Eşme ve Ulubey sınırları içerisinde yer alan Kışladağı'nın altın madeni nedeni ile 900 metrelik dağda 350 metrelik dev bir çukur meydana geldi.

Uşak’ın Eşme ve Ulubey ilçelerinde, Kanadalı bir firma tarafından kurulan altın madeni, Kışladağ’da 2006’dan fiilen itibaren faaliyetlerine başladı. Altın madeni faaliyete başlamadan 10 yıl önce 1996’da Kışladağ’da altın yatağını tespit etti. 1998 ve 2002’de sondaj programını tamamladılar ve 1999’da yer seçimi için izin aldılar. 2000 ve 2003 döneminde ÇED olumlu belgesi ve maden işletme ruhsatı alınırken, 2004’te de mevzi imar planı onaylandı ve madene inşaat ruhsatı verildi. 2006’da deneme iznini alan maden daha sonra çalışmaya başladı ve bir dönem Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı çıksa da, söz konusu karar değiştirilerek, yaklaşık 1 yıl sonra tekrar üretime başladı. DEVAMI İÇİN EKRANI AŞAĞIYA KAYDIRIN

Bu konu hakkında açıklamalarda bulunan Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Sadık Yurtman, Uşak'ın Eşme ve Ulubey sınırları içinde bulunan kış da dağının altın madeni nedeni ile 900 metreden 350 metreye kadar indiğini söyledi.

ALTIN YATAĞI TESPİT EDİLDİ

Uşak'ın Eşme ve Ulubey ilçelerinde Kanadalı bir firma tarafından altın madeni kuruldu. Kışladağ'da 2006 yılında fiilen faaliyete başlarken altın madeni faaliyete başlamadan yaklaşık olarak 10 yıl önce Kışladağ'da altın yatağı da tespit edildi. 1998 ve 2002 yıllarında ise sondaj programının tamamlanmasının ardından 1999 yılında yer seçimi için izin alınırken 2000 ile 2003 döneminde ise olumlu belge ve maden işletme ruhsatı da alındı.

DELME VE PATLATMAYLA 10 METRE YÜKSEKLİĞİ SAHİP BASAMAKLAR OLUŞTU Altın madeninde zamanla dev bir çukur oluştu ve şirket üretim modelini, kendi internet sitesinde şöyle tanımladı: “Kışladağ Altın Madeni sahasında ve önerilen proje kapsamında ilave olarak bulunan cevher için uygulanan ve uygulanacak madencilik metodu, delme ve patlatmanın yükleme ve taşıma yöntemleri ile birlikte kullanıldığı konvansiyonel açık ocak işletmeciliğidir. Delme ve patlatma 10 m yüksekliğe sahip olan basamaklarda gerçekleştirilmektedir. Patlatmayı takiben cevher yükleyiciler vasıtasıyla kamyonlara yüklenerek, ana kırıcıya taşınmaktadır. Açık ocaktan üretim sırasında çıkacak ekonomik olmayan kaya ise, yine aynı metod ile ekonomik olmayan kaya depo alanına taşınmaktadır.” DEVAMI İÇİN EKRANI AŞAĞIYA KAYDIRIN

2004'te mevzi imar planı onaylandı ve madene inşaat ruhsatı da böylece verilmiş oldu. 2006 yılında deneme iznini alan maden ardından ise çalışmaya başladı ve bir dönem Danıştay tarafından durdurulma kararı çıktı.

Böylece bir dönem durdurulma kararının ardından söz konusu karar değiştirildi ve yaklaşık bir yıl sonra tekrar üretime de başlanıldı. Süreç böyle devam ederken Kışladağı'nın altın madeni nedeni ile 90 metrelik dağda 350 metrelik bir dev çukur oluşturulmasına karar verildi.