Uşak'ta Bütçe Onaylandı Vekil Karaoba’dan 2.7 Trilyonluk Faiz Eleştirisi

Uşak İl Genel Meclisi'nin 2026 bütçesini onaylamasının ardından konuşan CHP'li Milletvekili Ali Karaoba, merkezi hükümetin kaynak dağıtımını ve ekonomik politikalarını eleştirdi.
Uşak'ta Bütçe Onaylandı Vekil Karaoba’dan 2.7 Trilyonluk Faiz Eleştirisi

Uşak İl Genel Meclisi, 2026 yılı İl Özel İdaresi bütçesini, yaklaşık iki aylık uzun ve tartışmalı bir sürecin sonunda onayladı. Valinin vetosu nedeniyle geciken bütçe süreci tamamlanırken, CHP Uşak Milletvekili Ali Karaoba, yaptığı açıklamayla gündemi ekonomik eleştirilerle sarsarak dikkatleri bütçenin makro boyutuna çekti.

"Faiz Borcu Köylünün Hakkından Çalıyor"

Karaoba, bütçe üzerinden merkezi yönetimin ekonomik politikalarını hedef aldı. "Bakın 19 trilyon geliriniz var. 2.7 trilyonluk faiz ödüyorsunuz. Faiz bütçesidir bu. Bunu bu hale getirenlerin bütçesidir. İşte bugün köylünün, emekçinin hakkından çalanların hazırladığı bütçe" ifadelerini kullanan Karaoba, yüksek faiz ödemelerinin köye hizmet götürme gibi temel görevlerin önüne geçtiğini savundu.

Milletvekili, merkezi hükümetin il genel meclisine gönderdiği kaynakları bile detaylı şekilde harcama kalemlerine ayırdığını, bu durumun yerel yönetimin esnekliğini ve asli görevlerini engellediğini iddia etti. Vergi adaletsizliğine de değinen Karaoba, "Bakın ekmekten KDV alanlar bugün lüks kol saatlerinden, yattan kattan vergi almıyorlar. Kendi yandaşlarına çok rahat vergisini siliyorlar" şeklinde konuştu.

"Siyasi İstikrarsızlık Yüksek Faize Yol Açıyor"

Karaoba, eleştirilerini uluslararası ekonomiye taşıyarak, Türkiye'nin kredi notu ve borçlanma maliyetlerine dikkat çekti. Ülkenin kredibilitesinin Nijerya gibi ülkelerin altında kaldığını öne süren Karaoba, bunun nedenini siyasi istikrarsızlık olarak gösterdi. "En çok borçlanan ülkelerden biriyiz ve en yüksek faizle borçlanan ülkelerden. Peki neden? Çünkü bu ülkede siyasi istikrar diye bir şey yok" dedi. Konuşmasının son bölümünde ise Uşak'taki somut bir soruna, İzmir yolu üzerindeki köy hizmetleri binasının depreme dayanıksızlığına değindi. Karaoba, bu sorunun 2014'ten beri devam ettiğini belirterek, daha önceki AK Partili yönetimin neden kaynak ayırmadığını sorguladı. CHP'li milletvekili, partisinin Uşak'taki üyelerinin tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Vekil Karaoba’nın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Cumhuriyet Halk Partisi'nin iftiharında şunu gösteriyoruz. Biz alınan oya göre değil, insanların siyasi fikrine göre değil, ihtiyaçlarına göre ve önceliklerine göre hizmet etmeyi temel alıyoruz. Ya bu bütçenin içerisinde bakarsınız yüzlerce rakam görürsünüz.

Ama merkezi hükümet o kadar zor durumda ki il genel meclisine gönderdiği paranın tamamını işte şu okulun tadilatına vereceksin, valinin şu parasını harcayacaksın, dikkat edin işte Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığına ayıracaksın. Ya kardeşim sen zaten merkezi bütçe hazırlıyorsun. İl genel meclisinin temel görevine köylüye hizmet etmek.

Bakın 19 trilyon geliriniz var. 2.7 trilyonlu faiz ödüyorsunuz. Faiz bütçesidir bu. Bunu bu hale getirenlerin bütçesidir. İşte bugün köylünün, emekçinin hakkından çalanların hazırladığı bütçeli.

Arkadaşlar buldukları her şeye çöküyorlar. Burada merkezi yönetim aslında zenginden değil, herkesten dolaylı vergi alarak bu sistemi çözmeye çalışıyor. Bakın ekmekten KDV alanlar bugün lüks kol saatlerinden yattan kattan vergi almıyorlar.

Kendi yandaşlarına çok rahat vergisini siliyorlar. Faize karşı izliyorlar. Ve ne acıdır ki bu ülkenin kredibilitesi bir Nijerya kadar, bir Afrika ülkesi kadar yok. Yani siz bir yere para almaya gittiğinizde diyor ki senin ülkenin riski çok yüksek. Ben sana beşten faizden veririm. Ama Afrikalıya diyor ki senin riskin daha az. Sana 1.5’tan faiz veririm. En çok borçlanan ülkelerden biriyiz ve en yüksek faizle borçlanan ülkelerden. Peki neden? Çünkü bu ülkede siyasi istikrar diye bir şey yok.

Bakın bugün il genel meclisinin bizim İzmir yolundaki köy hizmetlerinin binasının yapımı var değil mi? Ne kadar para ayırdınız peki bu binanın bu binanın depreme dayanıksızlığı kaç yıldır var arkadaşlar? 2014'ten beri var.

AK Parti'nin elindeydi bu yönetim niye ayırmadılar? Biz sosyal belediyeciliği nasıl yapıyorsak il genel meclisi Uşak üyeleri de tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma servisi.