Türkiye Kamu-Sen Uşak şubesinden enflasyon protestosu: "Adalet İstiyoruz!"
Türkiye Kamu-Sen Uşak İl Temsilciliği, 2025 yılının ilk günlerinde Atatürk anıtı önünde düzenlediği basın açıklamasında, memur ve emekli maaş zamlarına tepki gösterdi. Sendika temsilcileri, enflasyonla mücadelede adalet çağrısında bulundu. Temsilcilik tarafından yapılan açıklamada şu konular üzerinde duruldu.
MEMUR MAAŞLARINDA REEL KAYIP ARTIYOR
Türkiye Kamu-Sen Uşak Şubesi tarafından yapılan açıklamada, 2024 yılında gerçekleşen %44,38'lik enflasyon oranına dikkat çekildi. Son 6 aylık dönemde memur ve emekli maaşlarının yüzde 5,75 değer kaybettiği vurgulandı.
Açıklamada, 2024 yılında kira artışının %58,5, gıda fiyatlarının yüzde 43,6, eğitim harcamalarının %91,6, sağlık giderlerinin yüzde 47,6, haberleşme ücretlerinin yüzde 34 ve giyim fiyatlarının %32,8 oranında yükseldiği ifade edildi.
"ALIRKEN ŞAHİN, VERİRKEN GÜVERCİN OLDULAR"
Sendika yetkilileri, Merkez Bankası'nın 2025 yılı için en düşük %21 enflasyon tahmini yaptığını hatırlatarak, yeniden değerleme oranının %43,93 olarak belirlendiğine işaret etti. Motorlu taşıtlar vergisi, emlak vergisi ve diğer vergi ve cezaların bu orana göre artırıldığı, ancak memur ve emeklilere sadece %6+%5 zam yapıldığı vurgulandı.
Açıklamada, "Devlet kendi alacaklarına %44 zam yaparken, çalışanlarına %11,3'lük kümülatif artışı reva görmektedir. Bu durum açıkça adaletsizliktir" denildi. Sendika, maaş zamlarının piyasa gerçekleriyle örtüşmesi, refah payı eklenmesi ve gelir vergisi diliminin %15'te sabitlenmesi taleplerini dile getirdi.
Türkiye Kamu-Sen, birinci dereceye gelen tüm memurlara 3600 ek gösterge sözünün tutulmasını ve ilave ek ödemelerin emekli maaşlarına yansıtılmasını talep etti. Açıklamada ayrıca, "Ekonomideki olumsuzlukları memura ve emekliye yüklemek, toplumu enflasyon canavarına kurban vermek demektir. Çalışanları sürekli fakirleşen bir millet gelişemez, ilerleyemez" ifadelerine yer verildi.
Sendika yetkilileri, yapılan zammın gerçek bir artış olmadığını, bunun sadece ön ödemeli enflasyon tazminatı niteliğinde olduğunu belirterek, "Resmi enflasyon hedefinin yüzde 17,5 olduğu yerde yüzde 6+5 zam, maaşların 6,5 puan eriyeceği anlamına gelmektedir. Bu durumu kabul etmiyoruz" açıklamasında bulundu.