Giyim yardımı faturalarında mevzuata uygunsuzluk tespit edildi

Sayıştay’ın Uşak Belediyesi Personel Limited Şirketi için hazırladığı 2023 yılı düzenlilik denetim raporunda, giyim yardımlarına ilişkin faturaların mevzuata uygun olmadığına dikkat çekildi.
Giyim yardımı faturalarında mevzuata uygunsuzluk tespit edildi

Raporun yer alan bu tespit, faturalarda yer alması gereken asgari bilgilerin eksik olması nedeniyle yapılan yardımların denetimine imkân tanınmadığını ortaya koydu.

MEVZUATA UYGUNLUKTA EKSİKLER

Sayıştay denetçileri, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 229. ve 230. maddelerine dayanarak, faturalarda bulunması gereken temel bilgileri hatırlattı. Bu bilgilere göre, faturada; düzenleme tarihi, seri ve sıra numarası, faturayı düzenleyenin ve müşterinin adı, adresi, ticaret unvanı, varsa vergi dairesi ve hesap numarası gibi bilgilerin yanı sıra, alınan malın türü, miktarı, fiyatı ve toplam tutarının yer alması zorunludur. Ancak Uşak Belediyesi’nin giyim yardımlarına ilişkin faturalarında bu temel bilgiler yerine, “muhtelif giyim” şeklinde genel ifadeler kullanıldığı belirtildi.

Rapor, faturalarda mal ve hizmetin türü ve miktarının net bir şekilde belirtilmemesinin hem mevzuata aykırılık oluşturduğunu hem de yapılan harcamaların neye karşılık geldiğinin denetimini imkânsız hale getirdiğini ifade etti. Örneğin, raporda yer alan bilgilere göre, 24 farklı fatura ile toplamda 2.595.235,31 TL’lik giyim yardımı yapılmış ancak faturaların hepsinde malzeme türü ve miktarı “muhtelif giyim” ve “1 adet” şeklinde belirtilmişti. Bu durum, alınan ürünlerin tam olarak ne olduğunun tespit edilememesine neden oldu.

DENETİM VE ŞEFFAFLIK SORUNU

Sayıştay raporunda, faturalarda malzeme türünün “muhtelif” gibi genel ifadelerle belirtilmesinin hem mevzuat hükümlerine aykırı olduğunu hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımı ve şeffaflığı açısından ciddi bir sorun teşkil ettiğini vurguladı ve “faturada malın türü ve miktarı yerine, “muhtelif” şeklinde genel ifadelerin kullanılması mevzuata aykırılık teşkil edeceği gibi bu durumun tam olarak ne alındığının tespitine imkân vermemesi sebebiyle denetimini de imkânsız kılmaktadır.” denildi. Alınan malzemelerin kesin ve standart bir ölçüde ifade edilmesi gerektiğini belirten denetçiler, mevcut uygulamanın denetim sürecini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Sayıştay Raporunda bahsi geçen yardımlar ile alakalı bilgileri içeren tablo şu şekilde:

giyim-yardimlari-1.png

giyim-yardimlari-2.png

giyim-yardimlari-3.png