ÇED Yönetmeliği işletildi: Sivaslı’da mermer projesi durduruldu
ONUR BALLIPINAR tarafından hayata geçirilmek istenen 8,7 milyon TL bütçeli proje, yerel yönetimlerin olumsuz görüşü sonrasında ÇED süreci kapsamında sonlandırıldı.
Pınarbaşı, Fatih ve Evrenli mahallelerinde konumlanan, 202100655 sicil numaralı ruhsatlı sahada yapılacak olan işletme, 24,22 hektarlık alanda kurulması planlanıyordu ve yılda 200.000 metreküp (540.000 ton) kapasiteyle bölgenin en büyük mermer üretim sahalarından biri olma hedefindeydi.

Kurumsal Görüş Alma Süreci ve Ret Gerekçesi
Proje Tanıtım Dosyası'nın sunulmasının ardından İl Müdürlüğü, mevzuat gereği ilgili tüm kurumlardan görüş talep etti. 28 Mayıs 2025 tarihli resmi yazıyla Sivaslı Belediyesi, Pınarbaşı Belediyesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, DSİ 2. Bölge Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 5. Bölge Müdürlüğü'nden görüş istenildi.
Süreçte kritik rol oynayan Pınarbaşı Belediyesi, 28 Mayıs 2025 tarihli resmi yazısıyla projeye olumsuz görüş bildirdi. Belediyenin bu tutumu, projenin akıbetini belirleyen en önemli faktör oldu.
ÇED Yönetmeliği Çerçevesinde İptal Kararı
29 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ÇED Yönetmeliği'nin 5. maddesine göre, projenin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespit edilmesi durumunda ÇED süreci derhal sonlandırılmaktadır. Müdürlük, kurum görüşleri doğrultusunda projenin mevzuata uygun olmadığını belirleyerek, Proje Tanıtım Dosyası'nı iade etti ve süreci resmen sonlandırdı.
Açıklamada ‘Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır. ÇED sürecinin sonlandırıldığı Bakanlık ve il müdürlüğü internet sayfasından ilan edilir.' Hükmü gereğince yapılması planlanan söz konusu proje ile ilgili kurum görüşleri doğrultusunda Proje Tanıtım Dosyası mevzuata uygun görülmemiş ve dosyanız iade edilerek ÇED süreci sonlandırılmıştır.” denildi.
