Hidayet KIRAN

Hidayet KIRAN

Uşak gündemini yine www.usakgundem.com belirledi

“Uşak’ın gözü, kulağı ve vicdanıyız” diye çıktığımız bu yolda yine farkımızı ortaya koyduk ve geçtiğimiz hafta Uşak gündemini iki ayrı olayla belirledik.

Birincisi; Uşak Belediyesi tarafından yapılmak istenen İsmetpaşa Caddesi yenileştirme ve güzelleştirme çalışmaları hakkındaydı.

Geçtiğimiz günlerde ilk olarak sitemiz tarafından duyurulan bu haber üzerine, İYİ Parti Uşak Merkez İlçe Başkanı Sayın Hakan Savaş’ın cadde esnafı ile görüşüp, Uşak Belediyesi’ni, “Bina güzelleştirme çalışmalarının tüm masraflarını esnafın karşılaması, ama tüm çalışmayı belediyenin kendinin yapacak olmasını” eleştirmesi, tartışmanın fitilini ateşledi.

Buna karşın Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın, “Sayın Hakan Savaş’ı esnafı belediyeye karşı kışkırtmakla suçlamış, masrafları esnafın değil, mülk sahiplerinin karşılamasını istedikleri” yönünde ilginç bir basın açıklaması yapmıştı.

Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın’ın bu basın açıklaması, birçok konuyu açmıyor. Daha net olabilirdi.. Tabi ki kendi takdiridir.

Bu konuları görüşmek için Uşak Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünden defalarca randevu talebinde bulunduk. Ne yazık ki belediye cenahından bir türlü geri dönüş olmadı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratikleşme paketi hazırlanması konusunda çok hassas davrandığı ve talimatlar verdiği şu dönemde; Uşak Belediyesi’nin basına karşı bu menfi tutumunu da yadırgadığımı itiraf etmeliyim.

Yine İsmetpaşa Caddesi güzelleştirme konusuna dönersek; “ İsmetpaşa Caddesi yenileme ve güzelleştirme çalışmalarının bu kadar acelesi neydi? Hiç anlayamadım. Esnaf, ekonomik olarak sıkıntıda pandemi kısıtlamaları yüzünden bir yıldır iş yapamaz olmuş. Kısıtlamalar bugün bitse, esnafın kendine gelmesi ve para kazanması 3 yılı bulur.

Hal böyleyken, ister mülk sahibi olsun, ister esnaf olsun, yangından mal kaçırır gibi; “Caddeyi güzelleştireceğiz. Çıkarın paraları” demenin anlamı nedir? Çözemedim.

Bir de mülk sahibi olsun, esnaf olsun, cadde üzerinde işyeri olan herkes, bu güzelleştirme çalışmaları sırasında olumsuz etkilenecek. Yine günlerce işyerine giren çıkan olmayacak ve para kazanamayacaktır. Çünkü belediye mülk sahiplerine yaptığı tebligatta, caddenin alt ve üst yapısını kendisinin yapacağını belirtmiş. (Allah razı olsun hiç olmazsa orada esnafı ve mülk sahiplerini düşünmüş)

Alt yapının yenilenmesi ve üstünün tamir olması demek esnafın iş yapamaması demek. Hiç olmazsa bir yıl falan geçse de para kazansaydılar.

Caddenin yenileşme ve güzelleşme çalışmaları an itibarı ve cadde esnafının ekonomik zorluk içerisinde olması nedeni ile şimdilik olası görünmüyor. Naçizane tavsiyem bu projenin bir başka bahara bırakılmasıdır.

Bir de neden paraları esnaf veya mülk sahibi veriyor da belediye yaptırıyor? Caddede mülkü olanlarla bu konuyu da görüştüm. “Belediye birini mi zengin yapmak istiyor? Projeyi bize sunsun. Biz kendi bütçemize göre yaparız” diyorlar.

TENCERE DİBİN KARA SENİNKİ BENDEN KARA

Geçtiğimiz hafta www.usakgundem.com İnternet haber Sitesi olarak İl Özel İdaresi B Blok’ta çalışan yaklaşık 60 kişinin bina dayanıksız olduğu için A Blok’a taşındıklarını, pandemi döneminde3 kişilik odada 6-7 kişinin çalıştığını belirmiştik.

Usta gazeteci Salih Kılınç, hem B Blok’un hem A Blok’un da depreme dayanıksız olduğunu özel haberinde belirtmişti.

Araştırmayı biraz daha derinleştirince inanılmaz bir gerçekle karşılaştık.

Efendim fıkra gibi olay şu: İzmir Yolu üzerinde bulunan A ve B Bloklarının dayanıklılığını ölçmek için karotlar yani numuneler alınmış. Bu numunelerde yapılan işlem betonun dayanıklılık testiymiş.

Alınan karotlarda, standart 1 santimetrekarede 250 kilograma dayanıklı çıkması, yani C-20 ayarında beton olması gerekirken:

B Blokta 3,8 yani C-8, A Blokta 4 yani o da C-8 oranına denk gelmiş.

Güler misin? Ağlar mısın? Gel de çık işin içinden.

Burada da 2014 yılında yapılan testler sonucu çürük çıkan iki binadan birine apar topar taşınmanın anlamı nedir? Onu da araştırdık.

Bir önceki Uşak Belediye Başkanı Sayın Nurullah Cahan’ın projesi olan İl Özel İdaresi tesislerinin olduğu yere 20 bin metrekarelik yeşil alan sözü, şimdiki Başkan sayın Çakın’ında seçim vaatleri arasında “2. Millet bahçesi” olarak yer almıştı.

Anlaşılan o ki; Sayın Çakın, tıpkı İsmetpaşa Caddesi yenileme çalışmalarında olduğu gibi telaşa kapılmış, su gibi geçen iki yıllık zamanda yapamadıklarını bir anda yapma hevesi ile caddede esnaf ve mülk sahiplerini ve yeşil alan olayında da İl Özel İdaresi çalışanlarını sıkıntıya sokmayı tercih etmişti.

Böylesine büyük projeler, telaş ve hiddetle değil, sükûnetle ve akılla yapılırsa daha faydalı olur. Kimse de sıkıntıya girmez diye düşünüyorum.

Bilmem haksız mıyım?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hidayet KIRAN Arşivi