Türkiye'de kaç yabancı uyrukluya vatandaşlık verildi?

Ülkemizde milyonlarca yabancı uyruklu bulunuyor. Çoğu zaman bu kişilerin sayıca fazla olması nedeniyle tartışmalar yaşanıyor. Öte yandan yabancı uyruklu kişilere verilen vatandaşlıklar da tartışma konusu olmaya devam ederken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yeni bir açıklama geldi. Bakan Soylu, vatandaşlık verilen yabancıların sayılarını açıkladı.
Türkiye'de kaç yabancı uyrukluya vatandaşlık verildi?

Türkiye'de kaç yabancı uyrukluya vatandaşlık verildi? - Türkiye'ye gelen milyonlarca Suriyelinin yanı sıra son dönem de Afganistanlıların gelmesi dikkati çekiyor. Yabancı uyruklu şahısların sayısı gittikçe artarken bu konu üzerinden eleştri sesleri yükselmeye ve tartışmalar çıkmaya devam ediyor. Türkiye'de barınan yabancı uyrukluların sayısı zaman zaman açıklanırken vatandaşlık verilen yabancı uyrukluların sayısı da merak ediliyor. 

BAKAN SOYLU KRİTİK AÇIKLAMALAR YAPTI

Türkiye'de belirli şartlara bağlı olarak yabancı uyruklu kişilere vatandaşlık verilirken son olarak bir televizyon kanalının canlı yayınına katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşananlara değinerek bir açıklamaya yer verdi. 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerle ilgili olarak açıklamalarıan başlayan bakan Soylu, ''Etki alanı yaklaşık 110 bin kilometrekareyi aşan, 120 bin kilometrekareye ulaşan bir deprem gerçekleşti.'' diyerek bilim insanlarının bugüne kadar 3 fay kırığına kadar çalıştıklarını ancak Kahramanmaraş merkezli depremlerde oluşan 7 fay kırığı ile ilgili ilk kez karşı karşıya kaldıklarını belirtti. yaşanan deprem felaketinin ardındanvatandaşlık verilen yabancıların sayılarını açıklayan Bakan Soylu, yabancıların seçmen listelerine eklendiği iddiasını da yanıtladı. 

SEÇİM GÜVENLİĞİNDE SORUN OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Bakanların milletvekilliği adaylığına ilişkin sorulan sorulara da yanıt veren İçişleri Bakanı Soylu, "Demek ki hükümet iyi bir karne ortaya koydu. Buradan bu sonucu çıkarmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanı'mız, yönetimdeki bu iyi karnenin içerisindeki insanları, yöneticileri milletin önüne çıkarmaya layık gördü. En önemli mesele milletin önüne çıkabilmeye layık olabilmektir." dedi. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ile Ata İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Sinan Oğan'ın seçim güvenliğine ilişkin bir görüşme yaptıklarına değinilen programda İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye'nin 1946 seçimleri ile 1982 Anayasası referandumunun problemli olduğunu, bunların dışında seçim güvenliği problemi yaşanmadığını aktardı. İçişleri Bakanı Soylu, seçim sandıklarının ve çuvallarının okullara getirilip götürülmesine, seçim pusulalarının basılmasına, okullarda kameraların çalışması ve jeneratörlerin sağlanmasına, YSK ile il ve ilçe seçim kurullarının güvenlik alanlarının oluşturulmasına, terör örgütünün oy kullanmaya fesat karıştırmasını engellemeye kadar her alanda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ile birlikte seçim güvenliğini yönettiklerini aktardı.

ÜLKEMİZDE KAÇ YABANCIYA VATANDAŞLIK VERİLDİ?

Bir süredir tartışma konusu haline gelen göçmenlere vatandaşlık verilmesi ile ilgili olarak "Sığınmacılar konusu seçimi nasıl etkileyecek?" sorusu soruldu. Sorunun hemen ardıdnan "Suriyeliler, Afganlar ve Iraklıların oy kullanabilmesi için vatandaşlık verildiği" yönündeki iddiaların da hatırlatılması üzerine İçişleri Bakanı Soylu, net rakam vererek bir açıklama yaptı. Türkiye'de şu an da 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 bin Suriyelinin Türk vatandaşı olduğunu belirten Soylu, göçmenlerin oy vermesi için vatandaşlık verildiği yönündeki iddiaların da  gerçeği yansıtmadığını, seçim listelerinin MERNİS'ten çekildiğini ve T.C. kimlik numarası olan kişilerin listede yer aldığını, göçmenlerin ise Göç İdaresi'nde kayıtlı olduklarını, ikisinin birbirinden olduğunu belirtti. Bu çerçvede yabancı uyruklu şahıslara oy kullanmaları için vatandaşlık verilmesiği vurgulandı.