Toplu arı ölümleri başladı! Arılar yok olursa ne olur?

Arıların yaşam için önemi bilimsel araştırmalarla kanıtlanırken iklim değişikliği, kuraklık, sel ve su baskınları ile fırtına gibi doğal afetlerin ardından toplu arı ölümleri başladı.
Toplu arı ölümleri başladı! Arılar yok olursa ne olur?

Küresel iklim değişikliği her geçen gün etkilerini arttırmaya devam ederken yaşanan mevsim kaymaları doğal hayatı da olumsuz etkiliyor. Son yılların en sıcak kışını yaşayan Türkiye'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi arıların kış uykusuna yatmalarını engelledi.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan yaşanan olayları değerlendirerek toplu arı ölümlerine karşı tedbir alınmasını istedi. Yarsan "Son zamanlarda özellikle iklim değişikliğinden kaynaklanacak şekilde ya da zirai mücadele ilaçlarından kaynaklanacak şekilde arı ölümlerinin yüksek düzeylerde olduğunu görürüz. O zaman arıda etkili olan, öldürücü olan, kayıplara neden olan faktörleri de sistematik olarak ifade etmemiz gerekir" diyerek yetkililerin tedbir almaları gerektiğini ifade etti.

BU BAHAR TOPLU ARI ÖLÜMLERİ YAŞANACAK!

Prof. Yarsan yapmış olduğu açıklamasında "Normalde kışa girildiği zaman, çevre sıcaklığı 13-14 derecelere indiğinde arılar, 'kış salkımı' adını verdiğimiz fizyolojik bir mekanizmaya girerler. Bu bir nevi 'kış uykusu' olarak da ifade edilir. Çok az bir besinle kış dönemini geçirirler ama çevre sıcaklığının bu derecelerin üzerine doğru yükselmesi, 15-16 derecelere yükselmesi ki son zamanlarda özellikle son birkaç yıldır bu şekildedir; o zaman arıların sanki bahar gelmiş gibi kovandan dışarı çıkmasına ve fizyolojik faaliyetlerine başlamasına yol açar." diyerek bahar döneminde toplu arı ölümlerinin kaçınılmaz bir şekilde yaşanacağını ifade etti.

ARILAR NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ, ARILARIN HEPSİ ÖLÜRSE, YOK OLURSA NE OLUR?

Konu hakkında çok sayıda bilimsel araştırma bulunurken dünyanın en zeki insanı olarak kabul edilen Einstein arıların hepsinin yok olması durumunda insanlığın 4 sene sonuna fire vereceğini belirten bir açıklamada bulunmuştur.

Arılar insanlık için büyük öneme sahip olan tozlaşma görevini üstlenirken bu görevin yapılmaması durumunda çiçeklerin, ağaçların gelişemesi, buna bağlı olarak sebze ve meyve verememesi yaşanabilecek en basit ama en önemli sorun olarak kabul edilmektedir.