Risk 3 kat arttı! Deprem profesörü İstanbul'u beklerken asıl o 3 ilde her an olabilir diyerek alarm verdi

50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş depremi sonrası gözler İstanbul'a çevrilirken deprem profesörü Karadeniz fayı ile deprem riski olan illeri açıkladı.
Risk 3 kat arttı! Deprem profesörü İstanbul'u beklerken asıl o 3 ilde her an olabilir diyerek alarm verdi

Risk 3 kat arttı! Deprem profesörü İstanbul'u beklerken asıl o 3 ilde her an olabilir diyerek alarm verdi - Türkiye Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan büyük deprem felaketi ile asrın felaketini yaşamıştı. 11 ili etkileyen deprem felaketi nedeni ile 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybederken gözler her an büyük bir depremin olma riski bulunan İstanbul ve Marmara bölgesine çevrilmişti. 

Deprem riski yüksek olan iller olarak İstanbul ve İzmir öne çıkarken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş konu hakkında yaptığı açıklama ile Karadeniz fayına dikkat çekti ve söz konusu fay hattının son derece tehlikeli olduğunu belirterek etkilenecek olan illeri açıkladı. Bektaş "1996'da yayınlanan haritada deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, o ilimizde her an bir deprem oluşabilir. 'Deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu" diyerek tehlikenin çok büyük olduğunu vurguladı. 

KARADENİZ'DE DEPREM BEKLENİYOR MU, DEPREM RİSKİ VAR MI?

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen büyük  deprem sonrasında gözler İstanbul ve Marmara bölgesine çevrilirken konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş "2019 yılında yayınlanan Trabzon ve Rize'nin deprem tehlikesi gerek yerel yönetim gerekse toplum tarafından göz ardı ediliyor, anlaşılmıyor. Bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz ama maalesef o konuda da birtakım eleştiriler alıyoruz. Oysa biz 1996 ile 2019 yıllarında yayınlanan deprem tehlike haritaları arasındaki farkı anlatmaya çalışıyoruz. Bu fark nedir derseniz, yeni haritada Trabzon'un deprem tehlikesi 2 kat artmış, Rize'nin de 3 kat artmıştır" diyerek riskin 3 kat arttığını söyledi. 

KARADENİZ'DE EN SON NE ZAMAN DEPREM OLDU, DEPREM TEHLİKESİ BULUNUYOR! 

Tüysüz bölgedeki binaların deprem yönetmeliğine aykırı olarak inşa edildiğini, bununda riski arttırdığını belirterek "Karadeniz sahiline paralel giden Karadeniz fayı 1968 yılında 6.6 büyüklüğünde bir deprem üretti ve o dönemde kaza olan Bartın'ı yıktı. Bartın'da yıkım olunca bu bölge o zamanki haritada 'birinci derece deprem bölgesi' ilan edildi. Karadeniz fayının yıkmadığı Trabzon ve Rize ise 'dördüncü derece deprem bölgesi' yapıldı; bu büyük bir yanlışlıktır. Gerek Bartın, gerekse Trabzon, aynı sismik zonda bulunuyor. Bartın ne ise Trabzon ve Rize de aynı derecede olmalıdır. Bu yanlışlık 23 sene sonra değiştirildi. 2019 yılında yayınlanan haritada bütün Karadeniz sahili eşdeğer bir deprem tehlikesine sahip oldu.

Bugün Trabzon ve Rize hangi deprem çekincesine sahipse Bartın da aynısına sahiptir. Bu yanlışlık 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize'de sağlıksız, depreme açık yapılaşmanın sebebi oldu. Muhakkak surette deprem tehlike haritaları en az 5 yıl içinde yenilenmelidir. Yenilenmeyen haritalar, 23 yıl boyunca Trabzon ve Rize yöresinde dolgular ve kıyı üzerinde sağlıksız yapılaşmaya neden oldu. 'Trabzon deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız bir yapılaşmaya neden oldu. Bunun düzeltilmesi, ortadan kaldırılması lazım" diyerek Trabzon, Rize ve Bartın için riskin büyük olduğunu söyledi. 

İlgili Haberler