Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu'ndan kuraklık uyarısı! Türkiye göç veren bir ülke haline gelebilir

Prof. Dr. Ayşe Uyruduranoğlu Türkiye'yi bekleyen kuraklık ile ilgili bazı uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu'ndan kuraklık uyarısı! Türkiye göç veren bir ülke haline gelebilir

Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu Türkiye'de kuraklığın yaşanması durumunda başka ülkelere göç veren bir duruma gelebileceğini söyleyerek uyardı. Uyduranoğlu, “Türkiye aşırı hava olayları açısından Avrupa’nın en kırılgan ülkesi. Bu soruna bir de su güvensizliği eklenirse, Türkiye de göç veren ülke haline gelebilir. Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil.” ifadelerini kullandı. 

Türkiye'deki baraj doluluk oranları gün geçtikçe azalıyor. Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını söyleyen Uyduranoğlu kuraklık tehlikesinin yakın olduğunu ve bu durumda da göç verebilen bir ülke durumuna gelebileceğini ifade etti. Baraj doluluk oranlarında azalması vatandaşları endişelendiriyor. 

Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu Türkiye'de ilerleyen zamanlarda suyun iyice azalacağını hatta su fakiri ülkeler arasında olunabileceğini söyleyerek Türkiye'nin göç verir hale gebileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

ÇIKABİLECEK HASARLARI ASGARİYE İNDİRMEK GİBİ BİR GAYRETİMİZ YOK

Prof. Dr. Ayşe Uyduranoğlu Türkiye'nin ilerleyen zamanlarda çok ciddi bir su problemi çekeceğinin altını çizerek konuşmalarına şöyle devam etti; "İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından periyodik aralıklarla yayımlanan raporlardan biri, Türkiye’nin aşırı hava olayları bakımından Avrupa’nın en kırılgan ülkesi olduğunu söylüyor. Kırılganlığı iki farklı şekilde yorumlamamız mümkün.

Birincisi, bu olayların şiddeti ve ortaya çıkma sıklığı. İkincisiyse aşırı hava olaylarına uyum için aldığımız önlemler. Biz ülke olarak, birincisinden bir hayli nasibimizi alacağız. Ama bu olaylara bağlı ortaya çıkabilecek hasarları asgariye indirmek gibi bir gayretimizin olmadığı ortada." şeklinde konuştu. 

Kuraklığın çok yakın olduğunu dile getiren Uyduranoğlu insan eliyle iklim değişikliğinin yaşandığını ifade etti. Sel, kuraklık, orman yangınları ve susuzluk gibi doğal afetlerin insan eliyle yapılan iklim değişikliği olduğunu vurguladı. 

İlgili Haberler