Kentsel Dönüşümde Büyük Revizyon Malikler İçin Yeni Sistem
Deprem gerçeğinin Türkiye'de kentsel dönüşümü acil bir milli güvenlik meselesi haline getirdiği bu dönemde, hükümet süreci hızlandırmak için önemli bir mevzuat değişikliğini hayata geçirdi. Şehir Plancısı Ali Kemal Şahinsoy, TGRT Haber'de yaptığı açıklamalarla, hem hak sahiplerini hem de sektörü yakından ilgilendiren bu yeni düzenlemelerin detaylarını paylaştı. Şahinsoy, "Kentsel dönüşümde oyunun kuralları değişti. İki gün önce kritik değişiklikler yapıldı" diyerek sürecin önemine dikkat çekti.
Tapu Şerhinden Emsal Transferine: Süreç Daha Şeffaf ve Esnek
Değişiklikler, tapu işlemlerinden başlıyor. Daha önce riskli yapı ilan edilen taşınmazların tapusuna şerh konuluyordu. Yeni düzenlemeyle, bu şerh kaldırılsa bile tapunun 6306 kapsamında olduğu kaydı işlenecek.
Maliklerin en az yüzde 50'sinin katılımıyla toplantı yapılabilmesinin yanı sıra, artık tüm hissedarlara teklifin tebliğ edilmesi ve diğer maliklerle ne kadara anlaşıldığının görülebilmesi zorunlu hale getirildi. En dikkat çeken değişiklik ise "Emsal Transferi" uygulamasının yasalaşması. Şahinsoy, "Bu, bir parseldeki imar hakkınızı farklı bir parselde kullanabilmek demek" diyerek, özellikle heyelan bölgesi veya çok dar parsellerdeki hak sahiplerinin, haklarını anlaşma yoluyla daha uygun bir başka parselde kullanabileceğini açıkladı.
Ruhsatta Dev Hızlanma ve Kamunun Satış Hakkı
Yeni düzenlemelerin bir diğer hedefi, bürokratik süreçleri kısaltarak dönüşümü hızlandırmak. Buna göre, artık ruhsat başvuruları için tüm satış işlemlerinin bitmesi beklenmeyecek. Süreç daha erken aşamada başlatılabilecek.
Ayrıca, boş parsellerin riskli alanlardaki parsellerle birleştirilmesinin önü açıldı. Üzerinde riskli yapı olmayan boş parseller de 6306 raporuna dahil edilebilecek. Kat maliklerinin çoğunluğunun anlaştığı ancak azınlıkta kalan bazı hissedarların süreci engellemesi durumunda ise devreye yeni bir mekanizma giriyor. Şahinsoy, "Sözleşmeyle kamu, sizin yerinize arsayı alabilecek" diyerek, anlaşmazlık durumunda kamuya satış hakkı verilebileceğini ve böylece tüm projenin tek bir mülkiyet engeli yüzünden sekteye uğramasının önüne geçileceğini belirtti.