Kalıcı deprem konutları hakkında Bakan Kurum'dan açıklama geldi

6 Şubat 2023 Pazartesi günü Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan deprem 11 ilde binlerce binanın çökmesine neden olmuştu.
Kalıcı deprem konutları hakkında Bakan Kurum'dan açıklama geldi

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 Pazartesi günü saat 04:17'de meydana gelen deprem 11 ilde büyük bir yıkıma neden olmuştu. Depremin yaşandığı 11 ilde büyük bir yıkım yaşanırken arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü öğle saatlerinde Elbistan merkezli 7.6 şiddetindeki ikinci deprem ile hem yıkılan bina sayısı hem de vefat eden vatandaşlarımız rakamında artış yaşanmıştı. 

Yaşanan deprem felaketi nedeni ile Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Malatya, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adana ve Elazığ illerinde büyük bir yıkım yaşanırken depremin yaralarını sarmak adına kalıcı konutların inşalarına başlanmıştı. Depremin yarattığı etki ile milyonlarca kişi evsiz kalırken devlet TOKİ eli ile yeni konutların inşasına başlamıştı. 

DEPREM KONUTLARINDA SON DURUM NE?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı son dakika açıklaması ile "Deprem bölgesinde sadece bina inşa etmeyeceğiz, o şehrin ruhunu da yansıtacak yaşam alanları kuracağız. Tarihi, kültürü, sanatı ve doğasıyla bu coğrafyayı yeniden ayağa kaldıracağız. 143 bin köy evimizi de bu anlayışla inşa edeceğiz" diyerek konutları bölgelerin ruhuna uygun olarak inşa edeceklerini ifade etti. 

Bakan Kurum yaptığı açıklamasında "Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle yürütülen çalışmalar kapsamında Nurdağı'nda 935 adet ve İslahiye'de 1909 adet kalıcı konutun kurulacağı alanlarda zemin etüt çalışmasını yaparak ihale süreçlerini tamamladı. Yine Nurdağı ve İslahiye'de kurulan geçici barınma alanları olan yığma yapılar ve prefabrik evlerde günlük yaşamda ihtiyaç duyulan sosyal donatıların büyük bir bölümü kuruldu ve bir bölümü tamamlanma aşamasına geldi" diyerek köy evlerini de inşa edeceklerini söyledi.