Iğdır’ın Gezilecek En Güzel Yerleri

Doğa Anadolu Bölgesinde yer alan ve tarih bakımından önemli bir yere sahip olan Iğdır’ın gezilecek en güzel yerleri keşfedelim.
Iğdır’ın Gezilecek En Güzel Yerleri

Karakale Harabesi

Iğdır ilinin batısında yer alan Karakale Harabesi burada bulunan en eski yerleşim kalesi olmaktadır. Karakale Ortaçağın özelliklerini taşımakta ve Ermenistan sınırında olup savunma amaçlı kullanılmıştır. Kale Urartular dönemine ait olmakta ve tarih severler tarafından çok fazla ilgi odağı haline gelmiştir.

Meteor Çukuru

1982 yılında göktaşı düşmesi ile meydana gelen çukur, çok sayıda yerli ve yabancı ziyaretçilere ev sahipliği yapmıştır. Dünya çapında oluşmuş 2. büyük çukur olmakta ve 60 metre derinliğine sahiptir. Iğdır ilimize gidildiğinde görülmesi gereken muazzam bir bilim olayıdır.

Selçuklu Kervansarayı

Selçuklu dönemine ait en güzel örneklerinden biri olan Selçuklu Kervansarayı 12. Yüzyılda inşa edilmiştir. Mükemmel bir taş işlemesine sahip olan yapı 1986 yılında koruma altına alınmış olmasına rağmen bakımsız kalmış ve harabe haline gelmiştir.Ahura HarabeleriAğrı dağının kuzey yamaçları üzerinde yer alan Artaksiyalı Krallığına ait olan Ahura Harabeleri Yakup Vadisi içinde bulunmaktadır. M. Ö. yüzyılda yapılmış olan bir yerleşim yeri olmaktadır.

Tuzluca Tuz Mağaraları

Yaklaşık olarak 100 yıllık tuz ihtiyacının karşılanmasının mümkün olduğu tuzla kaplı alan Tuzluca Tuz Mağaralarında günlük 60 ton tuz üretilmektedir. Ayrıca bu mağara içine girildikten sonra havasını soluduğunuz zaman da solunum yollarına iyi gelmektedir. Şehri gezmeye gittiğinizde tuz mağaralarına kesin gitmeli ve nefesinizi açmalısınız.

Koç Başlı Mezarlar

Iğdır vadisinde yer alan mezarlıklarda koç başında olan mezarlar dikkati çekmektedir. Bu mezarların Karakoyunlular dönemine ait olduğu bilinmektedir. Koç başı mezarlar herkese verilmez ve genç yaşta ölen kahraman, yiğit kişilerin mezarları koç başlıydı.

Şehit Türkler Anıtı ve Mezarı

Şehit Türkler Anıtı ve Mezarı Iğdır ilimizin önemli yerlerinden biri olmaktadır. Anıt ülkemizin en yüksek anıtı olmakta ve 1915- 1920 yılları arasında Ermeni saldırıları sembolize etmektedir. Müze ve ant her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. Yerli ve yabancı turistlerin görmeden geçmedikleri burayı kesinlikle görmek gerekmektedir