Gecekondusu olanlar dikkat! AYM'den gecekondu yıkım kararı için emsal düzenleme

Türkiye'nin kanayan yarası olarak kabul edilen ve kentsel dönüşüm projelerinde öncelik verilen gecekondular hakkında emsal karar açıklandı. Gecekondu yıkım kararı AYM emsal kararı çıktı!
Gecekondusu olanlar dikkat! AYM'den gecekondu yıkım kararı için emsal düzenleme

Gecekondusu olanlar dikkat! AYM'den gecekondu yıkım kararı için emsal düzenleme - Türkiye'de özellikle de köyden şehre göçün yoğun olduğu dönemde büyük şehirlerde büyük bir gecekondu çılgınlığı yaşanmış, çok sayıda kaçak yapı inşa edilmişti.

Yapılan gecekondular beraberinde büyük bir altyapı sorunu yaratırken çıkartılan imar afları ile gecekondulara tapu verilmesi gibi düzenlemelere gidilmişti. Süreçte hala devam eden gecekondu sorunları ile mücadelede belediyeler yıkım kararı alırken konu hakkında yeni bir emsal karar açıklandı. AYM tarafından alınan emsal karar 9 ay içinde uygulamaya alınacak.

AYM TARAFINDAN İPTAL EDİLEN GECEKONDU YIKIM KARARI MADDESİ NEDİR?

"Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, Hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın belediye veya devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır"

GECEKONDULAR ARTIK YIKILAMAYACAK MI?

İstanbul 7'nci İdare Mahkemesi tarafından yapılan başvuruda izinsiz yapıların yargı yolu gösterilmeden yıktırılmasının işleme karşı yargı yoluna başvurma imkanını ortadan kaldırdığını, bunun da hak arama özgürlüğünü ihlal ettiği bildirildi. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararında ise yıkım kararı alınan yapıların da bir mülk olduğu ve bu kapsamda korunması gereken bir menfaatin mevcut olduğu sonucuna varıldığı vurgulandı.

9 ay sonra yürürlüğe girecek olan emsal karar kapsamında artık gecekondu olarak adlandırılan izinsiz yapılan kaçak yapıların bildirim yapılmadan yıkılması resmen yasaklandı. Böylelikle karşı tarafın karara itiraz ederek dava açma hakkı verilmesi güvence altına alınmış oldu.