Çalışanlar aman dikkat! Tazminatsız kovulabilirsiniz

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Tazminatsız şekilde işten çıkarılan bekçi konuyu yargıya taşıdı. İşte dava ile ilgili gelişmeler.
Çalışanlar aman dikkat! Tazminatsız kovulabilirsiniz

Çalışanların dikkatine! Bazı durumlarda tazminatsız olarak kovulabilirsiniz. Tazminatsız kovulma ile ilgili bir olay yaşandı. Bir fabrikada bekçilik yapan görevli fabrikanın yan tarafında yer alan komşu iş yerine yemek yemeğe gitti. Bu sırada fabrikaya hırsızlar geldi ve fabrikayı talan ettiler. Bu esnada komşu iş yerinde olan bekçi geldiğine hayatının şokunu yaşadı. İşyeri sahibi bekçiyi bu durumdan dolayı tazminatsız olarak kovdu. Söz konusu olay mahkemeye taşındı. Yıllardan beri süren bu davaya ise son noktayı Yargıtay koydu. 

Yargıtay tarafından suçlu bulunan bekçi bir tuğla fabrikasında çalışıyordu. Bir gece komşu iş yerinde bulunan arkadaşlarının çağırması  üzerine oraya yemeğe gitti. Bulunduğu fabrikanın önü ise boş kaldı. Bu boşluğu fırsat bilen hırsızlar ise fabrikanın trafo binasına girerek binlerce liralık malzemeleri çaldı. Patron ise yaşanan bu olayda sorumlu olarak bekçiyi tuttu ve bekçi genci işten tazminatsız olarak kovdu. 

Bu olay sonrasında ise bekçi tarafından bu konu mahkemeye taşındı. Gece bekçisi tazminat almadan işten çıkarıldığını söyleyerek işverenine dava açtı. Bekçinin yemekhanenin bulunduğu yerden fabrika arazisini görmesinin mümkün olmadığını söyleyerek arazide yeterince aydınlatmanın bulunmadığını mahkemeye bildirdi. 

YARGITAY İŞVERENİ HAKLI BULDU

Davalı kişi ise fabrikada korunması gereken tek yerin trafo binasI olduğunu ve burasının da korunması için yeterli özenin gösterilmediğini söyleyerek bekçiyi suçladı. Mahkemede görülen bu dava sonucunda ise bilirkişi raporuna dayanarak iş sözleşmesinin feshinin haklı bir sebebe dayandırıldığı ifade edildi. Söz konusu karar ise avukat tarafından temyize gitti. Yargıtay ise bu dava ile ilgili son kararı verdi. Kararda ise şu ifadeler yer verildi;

"Somut uyuşmazlıkta; bozma ilâmı sonrasında çözümü yaptırılan kamera kaydının içeriği, dosyadaki bilgi ve belgeler ile soruşturma dosyasındaki ifade ve tutanaklar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, davalıya ait fabrikada meydana gelen hırsızlık olayının yaşandığı gece davacının bekçi olarak fabrikada görevli olduğu, tuğla fabrikası yıkılmış olmakla birlikte fabrika arazisi içinde korunması gereken idari binalar ile trafonun bulunduğu anlaşılmıştır." denildi. 

Söz konusu delillere dayanılarak bekçinin haksız olduğu kararı Yargıtay tarafından verilmiştir. 

İlgili Haberler