Borcu olanlar aman dikkat! Suçlu duruma düşebilirsiniz
Borcu olanları dikkatine. Yargıtay tarafından verilen karar neticesinde suçlu olarak kabul edilebilirsiniz. Yargıtay tarafından borcu ve alacağı olan kişileri ilgilendiren emsal karar geldi. Bu karar ile hiçbir yazılı beyan olmadığı halde sosyal medyada borçlu olduğuna ilişkin ifadelerin kullanılması ile borcunun olduğu anlaşıldı. Yani sosyal medya üzerinden kullanılan bu ifadeler delil olarak kullanıldı.
Avukatlar tarafından yapılan açıklamaya göre bu tip uygulamalardaki yazışmaların belge niteliği taşıdığını ve haklıyken haksız duruma düşülebileceği için bu tür yazışmalara dikkat edilmesi gerekitği açıklandı. Borcu olan ve borcunu alamayan herkesi ilgilendiriyor. Sosyal medya konuşmaları delil sayıldı.
Bir kişinin sosyal medya üzerinden borçlu olduğunu kabul etmesine ilişkin ifadeler kullanması mahkemede delil olarak sayıldı.
YARGITAY'TAN EMSAL KARAR
Yargıtay tarafından alınan bu emsal karara göre davalı davacı ile ticari ilişkisi ve sözleşme olduğunu inkar etmiyor fakat malları teslim almadığını ve davacıya borcu olmadığını açıkladı. Davalının davacıya göndermiş olduğu mesajlarda ise “11.000,00 TL’lik borcuma ödeme planı çıkarsınlar ve ben de ödemeye başlayayım” ifadeleri yer aldı. Davalı mahkemeye bu mesajları sundu. Bu mesajlaşmalar ise delil olarak mahkemede kullanıldı.
Mesaj ve mailler delil olarak kullanılacak. Herhangi bir yazılı senet, sözleşme ve belge olmaksınız tarafların kendi aralarında yapmış oldukları sözlü anlaşmalar sonucunda ortaya çıkan borç ilişkilerinin ispatlanması esnasında artık sosyal medya üzerinden yazılan mesajlar da delil olarak kullanılacak.
Sosyal medya aracılığı ile gönderilen mesaj ve maillerin borç ikrarı olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda içtihatta çelişkili bazı kararlar bulunmaktadır. Fakat son zamanlarda mesaj ve mail kayıtlarının niteliği bakımınndan verilen Yargıtay kararlarında Hukuk Muhakemeleri Kanunun'nun 199. maddesine atıfta bulunulmaktadır. Yani artık sosyal medya üzerinden yapılan yazışmalar da delil olarak kabul edilmektedir.