Binasında asansör olanlar yandı! 60 bin TL’den fazla para cezası kararı çıktı
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan kararın detaylarına göre asansör kazalarını hızlı bir şekilde artması belediyeleri harekete geçirdi. Asansörlerin güvenli olarak çalışıp çalışmadıklarını anlayabilmek adına asansörlere etiket veriliyor.
ASANSÖR KULLANIMA KAPATILACAK
Bu etiketin kırmızı olması halinde asansör kullanıma kapatılıyor ve yeşil etiket alınması için 2 aylık bir süre veriliyor. Belirtilen süre içerisinde etiket alınmaması halinde yüksek miktarlarda para cezası kesilebiliyor. Diğer yandan Resmi Gazete’de yayımlanan kararın detaylarına göre asansörler için kabin iç kapı zorunluluğu yürürlüğe girdi. Artık iç kapısı olmayan asansörlere kırmızı etiket verilecek. Bu durumda kesilen ceza ise bina yönetimi tarafından kat maliklerinden aidat yolu ile tahsis edilebiliyor.
2 AYLIK SÜRESİ VAR
Yayımlanan kararın detaylarına göre bina sahiplerine 60 gün içerisinde iç kapı eksiğinin giderilmesi için süre veriliyor. 2 ay içinde bu sorunun giderilmemesi halinde asansör tehlikeli olduğu için asansörün mühürlenmesi talep ediliyor.
ESKİ TİP BİNALAR DAHA RİSKLİ
Bu zorunluluğun özellikle eski binalarda olan asansörler için geçerli olduğu ifade edildi. Sanayi Bakanlığı geçtiğimiz temmuz ayında değişikliklere başladı. Kabin iç kapısı olmayan asansörlerin ağır kusurlu olarak sayılacağı belirtildi. Kırmızı etiketi olan asansörlerin de kullanılması tehlikeli ve yasak. Bu sebeple de yetkililer tarafından asansör mühürleniyor.
Son aylarda KYK yurtlarında meydana gelen asansör kazaları sonrasında binalardaki asansör durumları pek çok kişi tarafından araştırma konusu oldu. Binalara kesilen bu tür yüklü miktardaki cezalar binanın ortak giderlerine ekleniyor. Bu durumda cezayı aslında kat malikleri ortak bir şekilde ödemiş oluyor. Bina yönetiminin asansör bakımlarını ve kontrollerini düzenli olarak yaptırması gerekiyor. Olası bir kazanın önüne yapılan bakım ve kontrollerle geçmek mümkün.