Avanos Neyi ile Meşhur

İçecek olarak Şarapları ve el emeği göz nuru olan el sanatları olarak çömlek yapımı ile meşhurdur Kapadokya da bulunan ve mutlaka görülmesi gerekenler içinde olan Avanos, turistlerin en gözde yeridir.
Avanos Neyi ile Meşhur

Nevşehir'e ile Kapadokya arasında 18 km bulunur. Kapadokya gezisinde mutlaka görülmesi gereken Avanos gezginleri, kendine ait kültürü ve doğal güzellikleri ile hayran bırakıyor.

Türkiyede eşi benzeri olmayan tek yer altı müzesi olan Güray Müze, el sanatları ve bunun yanında çömlekçilik geleneğine sahiptir.

Kapadokya seyahatinin olmazsa olmazı olan balon turu kesinlikle yapılacak listesinde olmalıdır. Peri bacalarına balon turu ile kuş bakışı izlemek gezinin unutulmazlarındandır.

Ekim aylarında Bağ bozumu sayesinde tadına doyulmayacak şaraplar bulunur. Bu şaraplar dağ eteklerinde yetişir. Genellikle gezginler tanıdıklarına bu şaraplar hediye olarak da götürürler.

Yörenin yiyecekleri arasında en meşhur olan testi kebabının tadı unutulmayacak kadar lezizdir. Bu kebabın malzemeleri arsında sebzelerde bulunur. Bu kebap testi ile fırınlanır ve fırından çıkartılınca testi kırılarak servis yapılır.

Yöresel lezzet olarak Kayısı Dolması çömlekte hazırlanır. Bu dolmanın malzemeleri tatlı kayısı ile paça etlerdir.

Tadılması gerekenler içinde bir de düğü çorbası bulunur. Bu çorbanın ana malzemeleri bulgur, salça, soğandır.

Avanoz gezilecek yerler

Avanos Kapadokya nın ilçesidir. Kızılırmak ile avanos boyanan verimli topraklar sayesinde halkın elinde şekillenerek çanak, çömlek, küp, güveç gibi sanata dönüşmüştür. Dağlardan toplanan otları kaynatıp kök boyalar elde edilmiş ve halılar dokumuşlardır. Üzümden bölgeye has şarap yapılmıştır.

Avanos un sokakları dar ve evleri taş evdir. Güneşin batışı görmeye değerdir.

Avanos Tarihi

M.Ö 2000 li yıllarda Hititler tarafından Avanosun adı Zu-winasa ve Nenassa idi. Antik Yunanda ise adı Venessa idi. Venessa Kapadokya Krallığı içindeki üçüncü önemli merkez olarak kaynaklarda gösteriliyor ve Tanrı Zeus ile ilgili bilgilere değiniliyor.

Çömlek Atölyeleri

Avanosun verimli toprakları sayesinde insanın sanatçıya dönüşmesi ile artan çanak atölyeleri birçok turisti içindeki yaratıcılığını göstermeye özendiriyor. Bu atölyelerin mutlaka görülmesi gerekenler arasında olması gerekir.

Paşabağı Nedir?

‘Keşişler Vadisi’ olarak da bilinir. İki ve üç peribacalarının bazıları henüz küçük, bazıları ise yeterince gelişmiş oluşumunu tamamlamış yapıların bulunduğu yerdir. Vadinin orta kısmında bulunan ve girişi kısmında antitetik haçların olduğu Keşiş Simeon’un kenara çekildiği hücre de denilebiliyor. Bu peribacalarından bir kaçının iç kısmı şapel olarak oyuklar açılmış. İçlerinde küçük odaların, oyuklar ile oluşturulan ocakların ve ışık almasını sağlayan pencere kısımları bulunuyor.

Zelve Vadisi Hakkında

Paşabağı ile Avanos arasında yürünebilecek kısa bir mesafe bulunur bu mesafe yaklaşık 3 km dir. Avanos da güneş batımının izlenebileceği en güzel vadi Zelve Vadisidir. Özellikle bu tepenin sağ tarafında olan beyaz tepeden izlenilmelidir.