AFAD Deprem Müdürü eli kulağında diyerek riski yüksek 80 fayı açıkladı bu il ve ilçelerde oturanlar dikkat!
AFAD Deprem Müdürü eli kulağında diyerek riski yüksek 80 fayı açıkladı bu il ve ilçelerde oturanlar dikkat! AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, TBMM Deprem Araştırma Komisyonu’nda yapmış olduğu sunum ile son derece önemli açıklamalarda bulundu.
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yer kabuğunun sol yönlü, yatay şekilde yaklaşık 7.5 metre yer değiştirdiğini belirten Tatar, “Yani bunun üzerinde hiçbir binanın kalması mümkün değil. O yüzden sürekli ‘fay yasası’ diyoruz. Bu fay yasası meslek şovenizminin çok ötesinde bir şey. Gerçekten çok ciddi şekilde ele alınması gereken bir husus ve en kısa zamanda yasalaştırmak durumundayız” diyerek fay yasasının acilen çıkması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE'DE DEPREM RİSKİ YÜKSEK İLLER HANGİLERİ, BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM NEREDE, NE ZAMAN OLACAK?
Yaşanan depremin ardından fay haritasını yenilemek için çalıştıklarını belirten Tatar “Son depremlerin ardından hemen aksiyon aldık, TÜBİTAK MAM, AFAD, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, MTA ile 25 üniversiteden alanında uzmanlarla, geniş bir grupla çalışma yapılacak. Bu yıldan itibaren 80 civarında, yani eli kulağında diyebileceğimiz, her an deprem üretme potansiyeli bulunan faylara öncelik verecek şekilde bunların çalışılmasını planlıyoruz” diyerek 14 bin 500 kilometre uzunluğunda 485 diri fay bulunduğunu, her birinin 5 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli taşıdığını dile getirdi.
Jeoloji Mühendisleri Odası BaŞkanı Hüseyin Alan ise yapmış olduğu açıklamasında “Son büyük depremlerde ortaya çıkan ivme değerler daha yüksekti. Bazı sismografik verilerin düşük kaldığını göz önüne alarak 2019’da davacı olmuştuk. Haritadaki ivme değerlerin düşük, iptal edilerek yeniden tasarlanmasını talep etsek de Danıştay bu talebimizi kabul etmemişti. Dava için Tuz Gölü fayını da örnek gösterilmişti. Haklı olduğumuz kısmen görülüyor. Mevcut haritalardaki ivme değerlerin revize edilmesi gerektiği gibi kimse bu haritalara bakıp evinin altından fay hattı geçip geçmediğini anlayamaz" diyerek haritanın değişmesi gerektiğini söyledi.
Deprem riski yüksek iller ise şu şekilde sıralandı:
Kocaeli
Bolu
Sakarya
Bursa
Balıkesir
İzmir
Manisa
Aydın
Muğla
Denizli
Burdur
Kütahya
Eskişehir
Kayseri
Kahramanmaraş
Osmaniye
Hatay
Tokat
Erzincan
Erzurum
Bingöl
Hakkâri
İstanbul