Yeni Sıvı Lens Teknolojisi

Xiaomi, pek çok kullanıcının merakla beklediği Mix Fold modelini piyasaya çıkardı. Mix serisinin yeni üyelerinden biri olan bu ürün sahip olduğu özellikleri ve katlanabilir tasarımıyla dikkatleri üzerine çekiyor.
Yeni Sıvı Lens Teknolojisi

Yeni model sıvı lens teknolojisiyle de adından söz ettirmeyi başardı. Peki sıvı lens teknolojisi nedir? Gelin bu detaylara beraber bakalım. Mix Fold modeliyle ilk defa bir akıllı telefon üzerinde sıvı lens teknolojisi kullanıldı. Sıvı lens teknolojisi yeni bir özellik değil. Kamera alanında pek çok sektörde yıllardır çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ancak Xiaomi, Mix Fold modeliyle sıvı lens teknolojisini mobil sektöre taşımayı başardı.

Hangi Avantajları Sunuyor

Akıllı telefonlar için geleceğin teknolojileri arasında yer alan sıvı lens, çalışma şekli bakımından diğer lenslerden kolayca ayrılıyor. Normal durumda geleneksel kamera sistemleri telefonlar üzerinde mekanik olarak çalışıyor. DSLR kamera kullanırken bir nesneyi yaklaştırmak istediğinizde ilk olarak lensi değiştirmeniz gerekir. Akıllı telefonlar da uzaktaki nesnelerin yakınlaştırma işleminde de yardımcı sensörlerden destek alınır. Bu durum sürecin oldukça uzun sürmesine neden oluyor. Fakat sıvı lens teknolojisi bu zaman kaybını tamamen ortadan kaldırıyor.

Farklı çekim koşulları içerisinde sıvı lens teknolojisiyle bu lens değişimi yapmanıza gerek kalmadı. Sistem sahip olduğu yetenekleriyle yardımcı sensörlere olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldırıyor. Fiziksel olarak tamamlanan pek çok işlem, bu teknoloji sayesinde bir lensin içerisinde yapılabiliyor. Sıvı lens teknolojisinde kullanılacak sıvı sayesinde farklı lenslerin yapacağı iş tek seferde gerçekleştiriliyor.

Nasıl Çalışır?

Geleneksel kamera sistemlerinden ayrılan sıvı lensler, odak uzunluğunu değiştirmek için elektrikten destek alıyor. Bu durum lenslerin hızlı şekilde harekete geçmesine yardımcı oluyor. Elektrik ve suyun bir araya gelmesiyle beraber mekanizma, fotoğrafları çok daha hızlı çekebiliyor. Günümüzde kullanılan kamera sistemlerinde kullanılan lensler cam malzemeyle donatılmıştır. Sıvı lensler ise su ve yağ karışımından yapılan optik dereceli sıvı içermektedir. Sıvı lenslerde alan derinliğini bulmak diğer lenslere göre çok daha hızlıdır. Yapısı gereği sıvı lens teknolojisi hareket halindeyken bile nesneyi en iyi şekilde yakalayabiliyor. Sıvı lens teknolojisi üzerine uzun süredir çalışıldığı biliniyordu. Ancak Xiaomi dışında hiçbir üretici henüz bu teknolojiyi hayata geçirememişti.