Yapay zeka buna da el attı! Artık sosyal medya dolandırıcılığı kolay olmayacak anında tespit edilecekler

İnternet teknolojisinin gelişmesi ile birlikte dolandırıcılık yöntemleri, çeşitleri ve oranları da arttı. Pek çok vatandaş internet aracılığıyla dolandırılabilirken yeni bir teknoloji sayesinde bu işlemin artık kolay olmayacağı açıklandı. Yapay zeka ile internet dolandırıcılığının önüne geçilmesi hedeflenirken detaylar da açıklandı.
Yapay zeka buna da el attı! Artık sosyal medya dolandırıcılığı kolay olmayacak anında tespit edilecekler

Yapay zeka buna da el attı! Artık sosyal medya dolandırıcılığı kolay olmayacak anında tespit edilecekler - İnternet kullanımı ve akıllı cep telefonu kullanımı arttıkça dolandırıcılık haberleri de arttı. Vatandaşlar internet üzerinden dolandırıldıklarına dair pek çok ihbarda bulunurken bu durumların önüne geçilmesi için de farklı teknolojilerden yararlanılıyor. 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremelrin ardından ortaya çıkan barın ihtiyacı da pek çok dolandırıcının iştahını kabarttı. Yüzyılın felaketi olarak adlandırılan depremlerin ardından sosyal medyada bağış, yardım ve prefabrik ev satışı adı altında dolandırıcılık girişimlerinin artması üzerine TÜBİTAK BİLGEM araştırmacıları harekete geçti.

SOSYAL MEDYA DOLANDIRICILARININ ÖNÜ KESİLECEK

TÜBİTAK BİLGEM araştırmacıları tarafından hayata geçirilen "Twitter Veri Analizi ile Dolandırıcılık Tespiti" sistemi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile diğer ilgili kurumların kullanımına sunuldu. Twitter Veri Analizi ile Dolandırıcılık Tespiti adı ile duyurulan ve şu an da yalnızca Twitter üzerinde çalışan yazılım, AFAD, Kızılay, AKUT, AHBAP gibi anahtar kelimelerin geçtiği tweetleri tarayarak içerisinde yer alan IBAN'ların ilgili kurumlara ait olup olmadığını kontrol edecek. Söz konusu kontrollerde yardım toplama izni olmayan hesap numaraları yazılım tarafından şüpheli olarak işaretlenip kullanıcıya gösterilmesine imkan sağlıyor. "Bir web servisi üzerinden erişime açtık" diyen BİLGEM'de uzman araştırmacı olarak görev yapan İlknur Dönmez, bazı kötü niyetli kişilerin sosyal medyada yardım kuruluşlarının adını kullanarak kendi hesap numaralarına para yatırılmasını talep ettiğinin ortaya çıktığını söyledi.

TÜBİTAK'ın konuyla bir program yapılmasını talep ettiğini belirten araştırmacı Dönmez, bunun üzerine anahtar kelimeler kullanarak resmi kurumlara ait olmayan IBAN'ların yer aldığı Twitter paylaşımlarını belirleyebilmek için hızlıca çalışmaya başladıklarını kaydetti. Bu kapsamda açıklama yapan Dönmez, "Bir web servisi üzerinden dışarıdan erişime açtık. Programa BTK erişiyor ve bizim şüpheli olarak işaretlediğimiz tweetlerin gerçekten şüpheli olup olmadığını kontrol edip bununla ilgili gerekli işlemleri yapıyorlar." şeklinde konuştu.

PROGRAMIN GELİŞTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR

Programların geliştirilmesi yönünde çalışmalar da yaptıklarına değinen Dönmez, programa ilişkin şu bilgileri verdi; "Öncelikle resimleri optik tarama sistemlerinden geçirip metne dönüştürüyor. Böylelikle hem metinde hem de resimde olan AFAD, AKUT, Kızılay, AHBAP gibi anahtar kelimeleri buluyor. Bunun yanında varsa İBAN'ları çıkarıyor.

Daha sonra o İBAN'ların ilgili kurumlara ait olup olmadığı kontrol ediliyor. Bir uyuşmazlık varsa bunlar sistem tarafından şüpheli olarak işaretleniyor. Böylece programı kullanıcısının şüpheli tweetleri görmesi sağlanıyor. İçerisinde anahtar kelimeler bulunan 1 milyon 500 bin tweet tarandı. Bunlardan 1000 tanesi şüpheli olarak işaretlendi."  Programın şimdilik yalnızca Twitter'da çalıştığını ancak ilerleyen süreçte daha geniş sosyal medya alanlarına ulaşmayı hedeflediklerini söyleyen Dönmez, BTK'dan gelecek bildirimlerle programı daha iyi hale getirmeyi planladıklarını ifade ederek açıklamalarına son verdi.