Vodafone teknoloji merkezlerinde yapay zekayı devreye soktu!

Türkiye'nin en büyük GSM operatörlerinden biri olan Vodafone enerji verimliliği projesinin sonuçlarını açıkladı.
Vodafone teknoloji merkezlerinde yapay zekayı devreye soktu!

Dünyanın en büyük teknoloji firmaları arasında yer alan Vodafone, Türkiye'de sunduğu hizmetleri her geçen gün geliştirmeye devam ediyor. Türkiye'de müşteri sayısını arttırmak için yeni kampanyalar düzenlemeye devam eden Vodafone bir yandan da çevreyi korumak için enerji verimliliği konusunda yeni projelere imza atıyor.

Bu kapsamda Vodafone Türkiye, 2022-23 mali yılında mobil veri başına tüketilen enerji miktarını yüzde 20 azaltırken, yenilenebilir enerji üretim miktarını yüzde 4 artırarak toplam 1089 MWh elektrik üretti. Aynı dönemde 11 veri merkezi, 16 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen 617 bin 580 MWh elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek Kapsam 2 emisyonlarını sıfırladı. Dijital, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir gelecek için amaç odaklı yaklaşımıyla değer oluşturmayı hedefleyen Vodafone Türkiye, enerji verimliliğine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

VODAFONE ENERJİ VERİMLİLİĞİ PROJESİNE İMZA ATTI!

Şirket içinde ve dışında uyguladığı çözümlerle enerji tasarrufunu artırmayı hedefleyen Vodafone Türkiye, 2022-23 mali yılında mobil veri başına tüketilen enerji miktarını yüzde 20 azaltırken, yenilenebilir enerji üretim miktarını yüzde 4 artırarak toplam 1089 MWh elektrik üretti. Aynı dönemde 11 veri merkezi, 16 ofis binası ve 25 binden fazla baz istasyonunda tüketilen 617 bin 580 MWh elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin ederek Kapsam 2 emisyonlarını sıfırladı; baz istasyonları ve birim veri başına sera gazı yoğunluğunu yüzde 99 azalttı.

Enerji Verimliliği Haftası vesilesiyle açıklamada bulunan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi: “Şirket olarak, dijitalleşmenin gücünü kullanarak enerji tasarrufu konusunda değer katan çalışmalar yapmaya devam ediyoruz. Tüm şebekemizde yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanıyor, enerji tüketiminin yoğun olduğu teknoloji merkezleri ile baz istasyonlarındaki tüketimi düzenli takip ediyor ve düşürmek için projeler gerçekleştiriyoruz. Yenilenebilir enerji yatırımları yapıyor, enerji yönetimini kurum içi politikalarımız ve ISO 50001 gibi uluslararası standartlar doğrultusunda gerçekleştiriyoruz"

Teknoloji merkezlerinde de yapay zekayı devreye aldıklarını belirten Vodafone bu sayede yüzde 30 enerji tasarrufu elde ettiklerini dile getirdi. Şirketin 2024 yılında 232 KW’lık kurulu güce sahip hibrit güneş sistemini devreye alacağı ilan edilirken yeni teknoloji yatırımlarının süreceğinin altı çizildi.