Vatandaşa yapay zeka tuzağı! Mobil banka DOLANDIRICILIĞI sakın bunu yapmayın

Son dönemde her geçen gün gelişen yapay zeka teknolojisi ne yazık ki dolandırıcıların eline düştü. Banka hesabım boşaltıldı ne yapmalıyım, Mobil bankacılık dolandırıcılığı nasıl engellenir açıklandı.
Vatandaşa yapay zeka tuzağı! Mobil banka DOLANDIRICILIĞI sakın bunu yapmayın

Vatandaşa yapay zeka tuzağı! Mobil banka DOLANDIRICILIĞI sakın bunu yapmayın - Mobil bankacılık hesabı olan kişilere yönelik olarak son dakika uyarısı geldi. Ne yazık ki dolandırıcılar vatandaşın canını yakacak akıl almaz yöntemler bulmakta hiç zorlanmazken dolandırıcıların en büyük yardımcısı ise yapay zeka oldu.

Gelişen yapay zeka teknolojisin kullanan dolandırıcılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siyasetçiler, Hakan Bayraktar olmak üzere ünlü iş insanları, İslam Memiş gibi ünlü yatırım uzmanlarının ses ve görüntülerini konuşarak videolarını oluşturuyor. Sahte görüntüler ve montajlar ile vatandaş tuzağa çekilirken milyonlarca liralık dolandırıcılık yapıldığı belirtiliyor.

BANKA HESABI NASIL BOŞALTILIYOR?

Sosyal Medya Uzmanı Erdem Cırık, yapay zeka son dönemde artan sahte içerikler ve dolandırıcılık faaliyetlerine karşı sosyal medya kullanıcılarını uyardı. Cırık, özellikle ünlü isimlerin görüntü ve seslerinin yapay zeka yardımıyla klonlanarak sahte reklamlarda kullanıldığını belirtti. Yapay zekanın gelişmesiyle dolandırıcılar da yeni yöntemler kullanmaya başladı.

yapay-zeka-teknolojisi.jpg

Son dönemlerde ise bu teknoloji kullanılarak devlet yetkililerinin ve tanınmış kişilerin sesleri ve görüntüleri taklit edilebiliyor. Dolandırıcılar yapay zeka teknolojisini kullanarak sesini taklit ettikleri kişiler üzerinden gerçek dışı içerikler oluşturuyor. Tanıdığı kişilere güvenen vatandaşlar ise üretilen reklamlarda gördükleri bağlantılara tıklayarak dolandırıcıların ağına düşüyor. Sosyal medya platformlarında kullanılan sahte içerikler ile dolandırıcılar vatandaşları sahte haber sitelerine yönlendiriyor.

bayratak.jpg

Cırık, sahte içeriklerin yapay zeka yardımıyla oluşturulduğunu ve bu nedenle gerçeğe çok yakın göründüğünü dile getirerek, "Bu içeriklere tıklayan kullanıcılar, gerçek bir haber okuduklarını sanıyorlar ve en sonunda karşılarına çıkan formları dolduruyorlar. Bu formları dolduran kullanıcıların kişisel bilgileri dolandırıcıların eline geçiyor" dedi. Sahte reklamlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BOTAŞ, Ekrem İmamoğlu, CZN Burak gibi tanınmış kişilerin görsellerinin kullanıldığını belirten Cırık, "Genelde sosyal medyada popüler olan kişilerin görüntüleri kullanılarak, kullanıcıların güveni kazanılıyor" ifadelerini kullandı.

sahte-haber.jpg

Ünlü kişiler hakkında dikkat çekecek sansasyonel haberler, ünlülerin kullanıldığı yatırım tavsiyeleri gibi içerikleri tıklayan kişiler ya bilgilerinin kopyalandığı sitelere yönlendiriliyor ya da ödül kazandınız gibi vaatlerle bilgilerini kendilerinin vermeleri sağlanıyor. Bu şekilde banka hesapları dakikalar içinde boşaltılyıor. Mağdur olmamak için sosyal medyada güvenilmeyen sitelerin içeriklerine tıklanmaması, asla kişisel bilgilerin 2. kişilerle paylaşılmaması gerekiyor.

Kaynak:Haber Kaynağı