Telefonunuzun batarya ömrünü uzatabileceğiniz yöntemler

Artık hemen hemen her yaştan insanın elinde akıllı telefonlar bulunuyor. Kimisi sadece oyun amaçlı kullanırken kimileri de işleri ile ilgili bütün yürütmelerini tek tuşla halledebiliyor. Özellikle sosyal medyanın gelişmesi ile birlikte artık herkes dakikada en az 5 kere telefonu eline alıyor.
Telefonunuzun batarya ömrünü uzatabileceğiniz yöntemler

Bazen yenilen bir yemeğin fotoğrafını çekip paylaşmak için bazen de anlık durum bildirimi yapmak için. Öyle ki gece yatmadan önce bile en az yarım saat vaktimizi bu aletlerle geçiyoruz. Durum böyle olunca çoğu zaman batarya problemi yaşıyoruz.

Dikkatsiz kullanım sonucunda batarya ömrü kısalır ancak bu yazımızda size batarya ömrünü nasıl uzatabileceğiniz hakkında birkaç bilgi aktaracağız.

Şarjı %50 dolu olmalı

Bataryalar grafit ve lityum kobalt oksit olmak üzere iki katmandan oluşur. Lityum iyonları grafit katmandan lityum kobalt oksit katmana geçtikçe ortaya enerji çıkar. Batarya şarj olurken bu işlem tam tersinde gerçekleşir. Eğer her iki katmandaki lityum iyonlarını eşitlersek batarya ömrü daha uzun olacaktır. Yani pil minimum %20 maksimum %80 dolulukta tutulmalı.

Gece şarjda bırakılmamalı

Gece şarja bırakılan telefon %100 lük seviyeye ulaştığında şarj olmayı bırakır. Ancak, çok az bir düşüş bile telefonu yeniden şarj durumuna sokuyor dolayısıyla telefon sürekli şarja girip çıkmış oluyor.

Batarya koruma modunu açın

Her telefonda batarya koruma modu bulunmakta. Bu koruma telefonun parlaklığını düşürerek, bildirimleri azaltarak daha az güç harcar. Ayrıca, bluetooth, Wi-Fi ve GPS gibi özellikler muhakkak kapalı tutulmalı.

Uygulamaları takip etmek

Telefonunuzun ayarlar bölümünden bataryanızı en çok kullanan uygulamayı tespit edebilirsiniz. Eğer sürekli kullanmanız gereken bir uygulama değilse bu uygulamayı telefonunuzdan kaldırın. Bataryayı en çok sömüren Snapchat, Youtube, Facebook, İnstagram gibi uygulamaların arka planda çalışmasını önlerseniz bataryanızın ömrünü uzatmış olursunuz.

Parlaklığı azaltın

Birçok telefonda OLED özelliği bulunmakta. Eğer telefonunuz bu özelliğe sahipse karanlık modu etkinleştirerek batarya ömrünü uzatabilirsiniz. Ayrıca her ne kadar telefonlarda otomatik ışık modu olsa da ekran ışığını kendiniz ayarlamanız batarya için daha faydalı olacaktır.

Sıcaktan uzak tutun

Yüksek sıcaklığa maruz kalan cihazların bataryaları kapasitelerini kaybederler. 25-30 derece arasında kalan bataryalar kapasitelerinin %80’nini koruyabiliyor.

Telefonların batarya sisteminin aynı zamanda bomba etkisi yarattığını düşünürsek yukarda belirttiğimiz uyarıları dikkate almanız bataryanın ömrüne fayda sağladığı kadar şahsınız için de fayda sağlayacaktır.