OEDAŞ'dan Uşak'ta büyük teknolojik yenilik!

Uşak'ta elektrik dağıtım hizmeti sunan OEDAŞ yeni bir teknolojik yeniliği kullanıma sundu...
OEDAŞ'dan Uşak'ta büyük teknolojik yenilik!

Gelişen teknolojiyi sistemine entegre ederek çalışmalarına tüm hızı ile devam eden OEDAŞ arızalı hatlara müdahaleyi kolaylaştıran yeni sistemini devreye aldı. OEDAŞ tarafından yapılan açıklamada üksek gerilim elektrik direklerindeki kısmi deşarj kaynaklı arızaların tespiti için Türkiye’de bir ilke imza atıldığı ifade edildi.

Elektrik dağıtım şirketi OEDAŞ, yüksek gerilim elektrik direklerindeki kısmi deşarj kaynaklı arızaların tespiti için Türkiye’de bir ilke imza atarak, bu hatlardaki radyo frekans emisyonlarını ölçebilen sistemi kullanmaya başladı. HEFE Enerji firması ile birlikte geliştirilen radyo frekans sisteminde, araç üzerine bir alıcı yerleştiriliyor. Bu araç seyir halindeyken yanından geçtiği elektrik direklerinde kısmi deşarj olup olmadığını tespit ediyor.

ARIZA TESPİTLERİ ARTIK KOLAYLAŞACAK!

Böylece arıza büyümeden müdahale ediliyor ve enerjinin kesintiye uğramasının önüne geçiliyor. Sistemin başarılı tespit oranının yüzde 85’in üzerinde olduğunu söyleyen OEDAŞ Ar-Ge Müdürü Ural Halaçoğlu, “Daha önce tüm enerji hatları tek tek kontrol edilirken şu anda yalnızca arızalı hatlara müdahale ediyoruz. Çalışmalarımıza ciddi bir hız ve verimlilik kazandıran bu sistem enerji kesintilerinin de ciddi ölçüde azalmasını sağlayacak.” dedi.

teknoloji-2.jpeg

Enerji sektöründe geleceğin akıllı sistemlerini geliştirerek değişimin öncüleri arasında yer alan Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (OEDAŞ), Türkiye’de bir ilke imza atarak elektrik direklerindeki kısmi deşarj kaynaklı arızaların tespiti için bu arızanın radyo frekans emisyonlarını ölçebilen sistemi kullanmaya başladı.

teknoloji-1.jpeg

Dünyada da sayılı örnekleri bulunan sistem, HEFE Enerji firması ile birlikte geliştirilirken testleri ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) tamamlanacak. Radyo frekans sistemini, OEDAŞ Ar-Ge Müdürü Ural Halaçoğlu anlattı.

Halaçoğlu yapmış olduğu açıklamasında sistemde araç üzerine kurulan alıcı sayesinde elektrik direklerinde kısmi deşarj olup olmadığının anlaşıldığını ifade ederek bu sayede sadece sorunlu direklere müdahale edildiğini ve işlerin kolaylaştığını ifade etti.