İzmir’de Türk Mühendislerinden deprem kara kutu sistemi!

İzmir’de Türk Mühendislerinden oluşan gruptan büyük bir başarı haberi geldi. Aktarılan son habere göre deprem kara kutu sistemi geliştirildi. Sisteme göre deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki risk faktörleri engellenecek.
İzmir’de Türk Mühendislerinden deprem kara kutu sistemi!

Türk Mühendislerinden oluşan 10 kişilik bir ekip uçaklarda olan ve uçağın düşmesini engelleyen kara kutu sisteminden etkilenerek deprem kara kutusu için harekete geçti.

Deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki 4 risk faktörünü engelleyecek olan deprem kara kutu sisteminde tehlikelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

ÜLKEMİZİN YÜZDE 90'I DEPREM BÖLGESİ

Projenin çıkış aşamasını anlatan 9 Eylül Üniversitesi Deprem Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Zafer Akçığ, “Ülkemizin yüzde 90'ı deprem bölgesi. Kentsel dönüşümü de tamamlamak için çok uzun bir süreye ihtiyaç var. Depremden kaçamıyoruz, şimdilik yıkımlardan da kurtulamıyoruz. O zaman tespit ettiğimiz önemli bir aksaklık 6 Şubat depremlerinde çıktı. İnsanlar enkaz altında canlı olarak kalıp, maalesef ilk 72 saat ulaşılamadığı için ‘onları nasıl kurtarırız?’ ‘nasıl canlı çıkarabiliriz? fikrini düşündük. Projede hem deprem öncesi hem sırası hem de sonrası var. Öncesinde, daha iyi yapılacak mikro bölgeleme ve çalışmaları, bilimsel verilere ışık tutacak bilgileri elde ediyoruz. Bu bilgileri araştırmacılar yararlanabilsinler diye kamuoyuyla ücretsiz paylaşıyoruz. Deprem anında ise eğer bina yıkılmadıysa, deprem büyüklüğüne göre bir ölçek belirliyoruz” dedi.

aw192089-03.jpg

4 RİSK FAKTÖRÜ İLE TEHLİKELERİ ENGELLİYOR

İki tane kara kutunun bulunduğunu aktaran Akçığ, “Bu kara kutulardan bir tanesi zeminde, bir tanesi çatıda. Aşağıdaki kara kutunun; depremi algıladığı zaman yaptığı dört tane işlem var. Önce alarm veriyor. Sonra suyu kesiyor. Daha sonra doğalgazı kesiyor. İlk planda asansörleri stabil hale getirip insanların orayı kullanarak sıkışmamaları için onları park haline getiriyor. En sonunda ise ana vanadan apartmana kalan mesafedeki doğalgazı kesiyor. Dolayısıyla yangın ve su basması gibi tehlikelerinde önüne geçmiş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

Uzman isim, yaptığı açıklamasında sistemin beklediğini ve yıkım olmaması halinde 10 dakika sonra çalıştığını belirterek, 20-50 cm hata payı ile canlıların yerini tespit ettiğini söyledi.