İstenmeyen SMS nasıl engellenir?

Bizim isteğimiz dışında kullandığımız telefon numarasına gelen mesajlara istenmeyen sms denilmektedir. Bu mesajlar oldukça can sıkıcıdır. Geldiği an hem gereksiz bir merak uyandırır hem de mesaj kutumuzun dolmasına neden olur. Sürekli mesaj kutusunu temizlememiz gerekmektedir. Aksi takdirde önemli olan mesajların gelmesi mümkün olmaz.
İstenmeyen SMS nasıl engellenir?

Şirketler, bahis siteleri ve dolandırıcılardan sık sık bu mesajlar kullanıcılara ulaşmaktadır. Ve istenmeyen sonuçlara sebebiyet vermektedir.

İSTENMEYEN SMS ENGELLEME İŞLEMİ NASIL YAPILMAKTADIR?

2015 yılında Mayıs ayında yürürlüğe giren düzenleme sebebiyle istenmeyen mesajlarda azalış olduğu gözlenmektedir. Ticaret kanununa göre e-posta, sms ve telefon araması ile yapılan iletiler izinli pazarlama kapsamına girmektedir. İstemediğimiz bu iletiler için ret ya da iptal yazıp gönderim listesinden çıkarmamız mümkündür. Engellemenin farklı yolları da mevcuttur.

Bir diğer yöntem ise e-devlet üzerinden şikayette bulunmaktadır. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığının “Ticari elektronik İleti Şikayet Sistemi” mevcuttur. Bu sisteme e-devlet bilgilerimiz ile giriş yaptıktan sonra, e-posta şikayeti yap gibi farklı seçenekler göreceğiz. İşte bu seçeneklerden rahatsız olduğumuzu tercih edip, istenmeyen durumlardan kurtulabiliriz.

İOS ve Android telefonlarda engellemenin ise farklı yolu mevcuttur. Mobilde genellikle numara engellemek olarak karşımıza çıkmaktadır. İOS işletim sisteminde gelen kutusuna girelim. İstenmeyen mesajın sağ üst kısmında info’ya basalım. Açılan ekranda bu kişiyi engelle yazısı bize yardımcı olacaktır. Android sistemde ise mesajlara girip ayarlar bölümüne girelim. Mesajları engelle seçeneğinden istemediğimiz kişilerin mesajlarını engelleyebiliriz.

Ve son olarak istenmeyen smslerde B kodu ile engelleme nasıl yapılmaktadır ondan bahselim. B kodu ile engelleme, 2016 yılının bitiminden itibaren gelen mesajlarda B harfi ile başlayan kodlar bulunmaktadır. BTK kurumunun vermiş olduğu bu kodlar, bizleri rahatsız eden mesajların önüne geçmek için kullanılmaktadır. Telefon mesaj ayarlarının ifade engelleme bölümünden ilgili kodu yazarak, sms gelmesinin önüne geçebilir.

Görüldüğü üzere istenemeyen smslerden kurtulmanın farklı alternatifleri bulunmaktadır. Bizler için en uygun yöntem hangisi ise o yöntem doğrultusunda kendimizi sıkıntıya sokmadan çok rahat bir şekilde bu mesajlardan kurtulabiliriz.