Imei Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulama işlemi yapmak için e devlet sistemini kullanabilirsiniz.
Imei Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

E devlet sistemine şifre ile giriş yapılması gerekiyor. TC kimlik no ve şifre ile giriş yapıldıktan sonra IMEI bilgileri sistem üzerinden görüntülenebiliyor. IMEI, International Mobil Equipment Idendity kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Kelimelerin Türkçesi ise Uluslar arası mobil ekipman kimliği olarak çevrilebilir. IMEI bir nevi, telefonların kimlik bilgisi olarak düşünülebilir.

IMEI Numarasını Nereden Öğrenebilirim?

IMEI numarasını öğrenmek isteyen kişilerin, numara çevirme ekranında yıldız kare 06 kare yıldız yazmaları yeterli olmaktadır. Numarayı yazan kişiler IMEI numaralarını öğrenmiş olurlar. Mobil cihazlara ait uluslar arası elektronik kimlik bilgisini gösteren numaraya IMEI adı verilmektedir. Bütün cihazların üzerine ilk fabrikada üretimleri yapıldıkları sırada üzerine IMEI numarası aktarılmaktadır.

IMEI Numarası Kaç Haneden Oluşur?

IMEI numarası hane sayısı 15’dir. Cihaza yüklenen IMEI numaraları, eşi benzeri bulunmayan rakamların kombinasyonundan ulaşmaktadır. Cihazın geçirdiği serüveni ve yanı sıra kayıtları takip etmek için bu numarayı kullanabilirsiniz. Son senelerde IMEI numaralarının farklı cihazlardan kopyalanması ve farklı cihazlarda kullanılması söz konusu olabiliyor. Bu durumda aktif şekilde her iki cihaz da kullanılamamış oluyor.

IMEI Numarası Olmayan Cihaz Türkiye’de Kullanılabilir mi?

IMEI numarası olmayan cihazı kullanmak mümkün olmayacaktır. Çünkü bu cihazların hiç biri Türkiye’de sinyal alamaz. Kaçak telefonlar için bu nedenle IMEI kopyalaması yapılmaktadır. IMEI sorgulaması yaparak, telefonunun çalıntı olup olmadığını anlamanız mümkündür. IMEI sorgulaması yapmanız halinde telefonun bütün geçmişini görüntülemeniz mümkündür. İlk fabrikada üretim aşamasından başlayarak, geçtiği satış kanallarına kadar bütün verileri inceleyebilirsiniz. Bu veriler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda yer almaktadır.

IMEI numaraları özellikle yurt dışından alınan telefon sayılarının artması ile birlikte önem kazandı. BTK tarafından hizmete geçirilen bu uygulama sayesinde bir iki dakika içinde telefona dair bütün bilgilerin öğrenilmesi mümkün oluyor. E devlet üzerinden kimlik doğrulaması yaptıktan sonra arzu ettiğiniz bilgilere herhangi bir ücret ödemeniz gerekmeden ulaşmış oluyorsunuz.