IMEI Nedir? E Devlet Girişi İle IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulaması için e devlet ana sayfasından sorgu yapılarak cihazınızın kayıtlı olup olmadığını, ithal olup olmadığını ya da kayıp, çalıntı olduğunu öğrenebilirsiniz.
IMEI Nedir? E Devlet Girişi İle IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

Her telefonun kendine ait mutlaka bir IMEI numarası bulunmaktadır. Telefonlarının IMEI numarasını öğrenmek isteyen kişiler telefonlarından IMEI numarasını rahatlıkla öğrenebilirler. Tek yapılması gereken arama tuşlarına gelerek *#06# tuşlarına basarak 15 rakamdan oluşan IMEI numarası öğrenilebilir. Bununla birlikte bir IMEI numarası birden fazla telefondan da kullanılabilmektedir. Mobil cihazların uluslararası elektronik kimlik bilgisini gösteren IMEI numarası mutlaka herkes tarafından öğrenilmelidir. Yurt dışından getirilen telefonlarda ise IMEI numarası olmadığından dolayı pasaport girişi ile birlikte 120 günü geçmeden mutlaka giriş işlemleri yapılmalıdır. Aksi takdirde 120 gün sonunda cihaz kapanacaktır.

IMEI Sorgulama Nasıl Yapılır?

IMEI sorgulaması yapmak oldukça basittir. Tek yapılması gereken e devlet üzerinden sorgulama yapmaktır. Bilgi teknolojileri ve iletişim kurumu işbirliğiyle e devlet üzerinden şifre ve TC numarası ile vatandaşlar IMEI bilgisini görüntüleyebilirler.

E devletten yapılan IMEI sorgulaması ile telefonun kayıp ya da çalıntı olup olmadığını da öğrenebilirsiniz. Örneğin ikinci el bir telefon aldınız bu sorgulamayı mutlaka yapmalısınız. Bununla birlikte telefon ithal mi değil mi bunu da öğrenmek mümkündür.

E Devlet İle IMEI Sorgulama

IMEI sorgulaması yapmak için genellikle tercih edilen en güvenli yöntem e devlet ile sorgulamadır. Bunun için yapılması gereken e devlet şifreniz ve TC kimlik numaranızı kullanarak sisteme giriş yapmaktır. Eğer bir e devlet şifreniz yoksa en yakın PTT’ye uğrayarak e devlet şifresi alabilirsiniz. E devlet şifresi aldıktan sonra mutlaka yeni bir şifre oluşturunuz. E devlet şifreniz ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama yerine IMEI sorgulama yazarak sorgulama sayfasına girebilirsiniz. Burdan sonraki aşamada yapmanız gereken sizden istenilen bilgileri eksiksiz olarak doldurmaktır. https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama sayfası üzerinden de e devlet IMEI sorgulaması yapmanız mümkündür. IMEI sorgulaması için önceden mutlaka IMEI numarasını öğrenmelisiniz. Cihazın tüm bilgileri bu sorgu sonucunda ortaya çıkacaktır.