HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır? SMS İle Hayat Eve Sığar Kodu Al

Koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle HES kodu ile seyahat merak edilen bir konu haline gelmiştir. HES kodu uygulamasının virüs takibini de kolaylaştıracağı düşünülüyor.
HES Kodu Nedir? HES Kodu Nasıl Alınır? SMS İle Hayat Eve Sığar Kodu Al
HES Kodu Uygulaması Nedir?
Uçak ve trenle yapılacak olan seyahatlerin artık HES kodu ile mümkün olması nedeniyle HES kodu nasıl alınır soruları gündeme gelmiştir. Bir şehirden başka şehre gidecek olan kişiler geçtiğimiz günlerde bir süre daha seyahat yasağına maruz kalmış ve önlemler uzatılmıştı. Haziran ayından itibaren iç hat uçuşlarının açılması ve seyahat yasağının kalkması yeni bir uygulamayı da gündeme getirdi. Büyükşehirlere seyahat yasağı kalkınca virüs takibi yapabilmek adına Sağlık Bakanlığı bir açıklama yaptı. Açıklamada Hayat Eve Sığar uygulaması ile alınacak bir tek seferlik kod talep ediliyor. Yani yola çıkacak olan kişiler bu kodu alarak kimlerle nereye gittiği takip edilebilecek. Olası hastalık durumlarında durum hızlı bir şekilde kontrol altına alınmaya çalışılacak.

 

HES Kodu Almak İçin Ne Yapılır?
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu açıklamasına göre HES kodu almak için SMS ve Hayat Eve Sığar uygulaması kullanılabiliyor. Uygulamadan alacaklar için uygulama içinde “HES kodu işlemleri” alanına girmek gerekiyor. Mesajla almak isteyenlerin ise HES yazıp arada boşluklarla, TC kimlik numarası, TC kimlik seri numarasının son 4 hanesi, gün sayısı olarak paylaşım süresi yazılır. Yazılan mesaj 2023’e gönderilir.

 

HES Uygulaması Artıları
Hayat Eve Sığar Uygulaması Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve farklı 3 operatörün ortak çalışması ile yapılmıştır. Temelde vaka takibi ve izole olmalarını görmek amacıyla oluşturulan uygulama kısa sürede devreye girecektir. Uygulama kendi içinde kontrol amacı da taşıdığı için hastaları uyarıcı da bir etkiye sahip. Örneğin koronavirüse yakalanan ve izole olması gereken kişi, buna rağmen hareket ediyorsa emniyet güçleri devreye girebiliyor. Hastalığa yakalanan kişilerin bu uygulamayı indirerek kullanması özellikle tavsiye ediliyor. Çünkü hastalığın yayılmasını engelleyici önlemler almak adına etkili bir adım atılmış oluyor. Hasta yakınlarının da hastalığa yakalanma riski nedeniyle bu uygulamayı indirmeleri gerekiyor. Testleri pozitif çıkan kişiler, yakın dönemlerde önlemlerin azalması nedeniyle bu şekilde önlenmeye çalışılıyor.