Güneş’te şiddetli patlama oldu! Dünya'yı bekleyen büyük tehlike açıklandı

Gece saatlerinde gelen bir son dakika haberine göre Güneş’te şiddetli bir patlama geldi. Son yılların en şiddetli patlaması olduğu ifade edilen Güneş patlamasında Dünya’yı bekleyen o tehlike açıklandı.
Güneş’te şiddetli patlama oldu! Dünya'yı bekleyen büyük tehlike açıklandı

Dünya dün gece Güneş’te meydana gelen büyük patlama haberi ile resmen sarsıldı. Son aylarda olabileceği konuşulan Güneş patlaması dün meydana geldi. Uzmanların değerlendirmesine göre bu fırtına özellikle Kuzey Amerika’yı etkileyecek. Bunun yanı sıra Türkiye’nin de risk altında olan bölgeler arasında olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin bilgilendirme Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapıldı. Belirtilen bu fırtınanın elektronik cihazlarda probleme sebep olabileceği ve bu sebeple de çeşitli sorunlar görülmesi yüksek ihtimaller dahilinde olduğu aktarıldı.

GÜNEŞ’TE PATLAMA OLDU

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından gece saatlerinde açıklama geldi. Güneş’te meydana gelen patlamaya ilişkin bir bildiri yayımlandı. Bu bildiride jeomanyetik fırtınanın elektronik araçlarda problemlere neden olabileceği ve bu sebeple de GPS’lerde sıkıntı olabileceği açıklandı. Yayımlanan açıklama şu şekilde:

ekran-goruntusu-2024-03-25-090528-min.png

Uzmanların değerlendirmesine göre bu tür fırtınalar genel olarak Dünya’ya Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların atmosfere etkileşime girmesinden sonra oluşur. Manyetik fırtınalar da meydana gelebilir.

BİRKAÇ GÜN ÖNCE OLMUŞTU

Meydana gelen fırtınanın yaklaşık olarak Dünya’nın 20 katı büyüklüğünde bir lekeden meydana geldiği belirtildi. Yaklaşık 1-2 gün önce Güneş’teki bir alevlenme direkt olarak Dünya’ya devasa parçacık akışına sebep olmuştu.

Uzmanlar meydana gelebilecek bu tür bir fırtınanın bu kadar güçlü olabileceğini tahmin etmemişti. Analizler son 6 yılın en güçlü fırtınasının meydana geldiğini ortay koydu.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?

Yaşanan bu gelime sonrasında Güneş fırtınasının ne olduğu merak ediliyor. Güneş’te meydana gelen bir patlama uzaya büyük kütleli plazmalar savuruyor. Bu plazmalar da Dünya’nın manyetik alanına girerse manyotesferde birtakım geçici bozulmalara neden oluyor. Bu da bilim dünyasında Güneş fırtınası olarak tanımlanıyor.