Göz Hareketiyle Kullanılan Tekerlekli Sandalye

ODTÜ’de bulunan bilim adamları, herhangi bir fiziksel temasa gerek kalmadan sadece göz hareketleri ile kullanılan tekerlekli sandalye üretmeyi başardı.
Göz Hareketiyle Kullanılan Tekerlekli Sandalye

ODTÜ'de engelli insanların yaşamlarını normal hale getirmek ve kolaylaştırmak için sadece göz hareketiyle kullanılan tekerlekli sandalye teknolojisini bulmayı başardı. Dünya üzerinde pek çok yeniliği içerisinde bulunduran teknoloji, engellilere gözlerini kullanarak bilgisayar kullanma rahatlığı da sunabiliyor.

Geliştirilen teknolojiye ilişkin yapılan açıklamada, uzun yıllardır göz hareketleri ile bilgisayar ve diğer teknolojik ürünleri kullanma teknolojileri üzerine çalışmalar yapıldığı açıklandı. Engelliler için geliştirilmiş olan teknolojinin, göz hareketlerini analiz edebilen bir bilgisayar tabanlı sistem sayesinde bütünleşik çalışan motorlu tekerlekli sandalyeden oluştuğunu açıklayan uzmanlar sistem sayesinde tekerlekli sandalyenin istenildiği şekilde göz hareketleri ile kontrol edildiğini açıkladı. Hiçbir şekilde tekerlekli sandalyeye fiziksel olarak temas kalmadan kullanılacağını açıkladı.

Hazırlıklar Başladı

Proje kapsamı içerisinde tekerlekli sandalye üretimi gerçekleştiren bir firma ile ortaklık kurarak bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen bilim adamları tekerlekli sandalyenin şu anda kullanılabilir durumda olduğunu açıkladı. Yapılan projenin ticarileşmesini ve yaygın hale getirilmesi hatta yurt dışında da kullanılabilir durumda bulunmasına yönelik olarak çalışmaların yapıldığı açıklandı. Bilim adamları teknoloji konusunda ulusal patent başvurusu gerçekleştirdiklerini, başvuru onaylandıktan sonra uluslararası patent başvurusunun yapılacağını bildirdi.

Bilgisayarda Kullanılabilecek

Geliştirmiş oldukları sistemin sadece tekerlekli sandalye kullanımı ile kısıtlı bulunmadığını sistem sayesinde, kullanıcıların hiçbir temasta bulunmadan göz hareketleri sayesinde tekerlekli sandalyeyi kullanacağını, bununla beraber bilgisayarda yazı, video izleme gibi farklı işlemleri yine temas etmeden göz hareketleri ile yapacaklarını açıkladı. Projenin sanayi aracılığı ile desteğini sağlayan rehabilitasyon firması yetkilileri değişik sebeplerden dolayı vücudunun boyundan alt bölgesinde kalacak olan uzuvlarını hareket ettiremeyen insanların tekerlekli sandalyelerini tek başlarına kullanmasının mümkün olduğunu açıkladı.