Google SMS ve Arama İzni İsteyen Uygulamaları Kaldırıyor

Arama yapma ve mesaj gönderme izni talep eden uygulamalar, Google Play Storeden tamamıyla silinecek.
Google SMS ve Arama İzni İsteyen Uygulamaları Kaldırıyor

Android özellikli cep telefonlarına her gün milyonlarca uygulama indiriliyor. Ne kadar güvenli olduğu belli olmayan birçok uygulama olması kişisel verilerin güvenliği açısından da risk teşkil ediyor. Bu sebeple de Google bu hususta bir atak gerçekleştirme kararı aldı. Uygulamanın indirilmesi ile birlikte uygulama geliştiricinin koyduğu kriterler neticesinde uygulama sizden sms ya da arama izni talep etmektedir. Bu izinlerin ne için istendiği ise hiç bir şekilde belli olmamaktadır. Bu sebeple cep telefonu kullanıcılarının bu uygulamaların güvenilirliği hususunda net bir bilgisi olmaması halinde uygulamayı indirmekten vazgeçilmesi önerilmektedir.

MESAJ VE ARAMA İZNİ İSTEYEN UYGULAMALAR KALDIRILIYOR

Başarılı arama motoru Google, mesaj ve arama izni isteyen uygulamaları play store yüklenmesini engelleyecek, mevcutta halen var olan uygulamaları da kaldıracak. Google güvenilirliğin kanıtlanması amacı ile uygulama geliştiricilerin bu uygulamalar için talep ettikleri arama ve sms izinleri ile ilgili izin bildirim formu göndermelerini istemekte. İzin bilgi formu göndermekten kaçınan veya göndermeyen uygulama geliştiricilerin uygulamaları silinecek.

SON TARİH NE ZAMAN?

Halen daha play storede sms ve arama izni isteyen program geliştiriciler bu programlar için izin bildirim formu gönderdikten sonra uygulamaların yeni ve son güncel versiyonunu google play storea yüklemesi gerekecek. İzin bildirim formunun son bildirim tarihi merak konusu olmaya başladı. Bu merak konusunu aydınlatacak olan bilgi Googledan 9 Mart 2019 olarak verildi. Bu tarihe kadar izin bildirim formlarının gönderilmesi ise zorunlu kılındı.

Bu tarih itibari ile Google Play Storda zararlı hiç bir uygulama kalmayacak. Google tarafından atılan bu adım sayesinde dünya üzerinde birçok kişi daha güvenli uygulamaları telefonlarında, tabletlerinde kullanma imkanı bulacak. Kişisel verilerin kolay ulaşılabilirliğini ortadan kaldırmaya yönelik olarak atılan bu adım birçok kişi tarafından şimdiden beğeni almaktadır. Çünkü güvensiz birçok uygulama sebebi ile zarar gören kişilerin oldukça fazla olduğu tahminler arasındadır.

Uygulamanın hayata geçirileceği tarihin şimdiden heyecanla beklendiğini söyleyebiliriz. Bu tarz uygulamaları kullananların da cep telefonlarında uygulama izin formu gönderilmiş olan uygulamaların güncel versiyonlarına yer vermeleri doğru olacaktır.