Foxconn iPhone Ekranı Üretecek

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, yaklaşık olarak 10 milyar dolar tutacak Apple tesisi için iPhone üreticisi olarak bilinen Foxconn’u, Wisconsin bölgesine taşınmasını sağladı.
Foxconn iPhone Ekranı Üretecek

Kendi sınırları içerisinde üreteceği ürünlerin dünyaya satılması anlamında ciddi karı bulunan ABD, Foxconn’un ekran fabrikasını Asya’dan da taşımayı başardı.

Geçtiğimiz zamanlarda Donald Trump, iPhone’un üreticisi olarak bilinen Foxconn’un ABD’de inşa edeceği fabrikanın açılışına gitti. Yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırımın yabancı sermayeyi de ABD’ye çekeceğini açıklandı.

Foxconn’un ABD’de de yer alan fabrikasının inşaatı sırasında 26 farklı ABD’li şirket görev alıyor. Daha önceden Çin’de yer alan Foxconn tesislerinde iPhone üretimi gerçekleştiriliyordu. ABD’de kurulacak olan yaklaşık 20 milyon metrekarelik alanı bulunan, LCD ekranlar üretecek ve yaklaşık 13.000 kişiye istihdam sağlanması düşünülüyor. Apple’ın bir numaralı ortağı, ABD yönetiminden direktif alarak hizmet veriyor.

Yeni Bir Atılım

ABD ve Çin arasında başlayan ticari gerilim daha da büyüyor. Bu ticari savaşın en çok kaybedeni ise Türkiye gibi pazarlardaki tüketiciler olarak görülüyor. Günümüzde pek çok ürünün alternatifi yer alsa da bu hamleler yüzünden diğer ürünlerin de değeri balon gibi şişiyor. Yakın zamanda Türkiye’nin ABD’ye demir ve alüminyum yatırımına karşı gümrük vergisi zammı nedeniyle ülkede araç fiyatları ciddi yükselişe geçti. Araç konusunda üretim yapılmadıkça, alternatifsiz kalıyoruz. Şimdilerde araba almak bir rüyaya durumuna geldi. Bu nedenle en çok mağdur olan araba almak isteyen insanlar oldu.

Aynı koşullar, ABD’nin sınırları içerisinde yer alan fabrikalar için de geçerli oluyor. ABD’li firmaların farklı ülkelerde üretmiş oldukları ürünler, yasal olarak ABD’ye ithal ürün sıfatıyla giriş yapıyor. Atılan bu adımlarla beraber ABD’li tüketiciler rahatlıyorken, ABD ile arası iyi olmayan ülkelerde - yine mağdur olan tüketiciler olarak yer alıyor.