Dünyanın İlk Elektrikli Yolu İsveç’te Açıldı

İsveç, elektrikli araba kullanımında kolaylıkla arabaların şarj edilmesini sağlamak amacı ile elektrikli yol projesini hayata geçirdi.
Dünyanın İlk Elektrikli Yolu İsveç’te Açıldı

İsveç’te bir süre önce dizel araba kullanımına kısıtlama getirildi. Yapılan kısıtlamalarda araç karbon salımının ortadan kalkması amaçlanmaktadır.

İsveç 2030 yılına kadar fosil yakıt üretimini % 70 oranında düşürmeyi amaçlar. Bunun için de dizel araç kullanımına yasak getiren yasa onaylanmıştır. Sırf bu yasa bile insanları elektrikli araç kullanmaya doğru harekete geçirmeye yeterlidir.

İki Kilometrelik Elektrikli Yol Devreye Girdi

Elektrikli arabaların şarj ve sürüş menzil sorunlarına İsveç’ten kısa süre içerisinde bir çözüm de geldi. Yapılan çözümler sonucunda Başkent yakınlarında halka açık bir yolun iki kilometrelik bir kısmı yeniden tasarlandı. eRoadArlanda Şirketi tarafında tasarlanan bu yol ile sürüş esnasında ağır araçlar ya da otomobiller bataryalarını şarj edebilecek. Bu sayede de elektrikli araçların şarj sorunları elektrikli yol ile ortadan kalkar.

Tasarlanan yolun iki kilometrelik kısmına elektrikli ray sistemi döşendi. Bu uygulama şu anda bile hükümeti harekete geçirdi. Hükümette elektrikli yolun genişletmesi için gerekli çalışmalara başlamış durumdu. Bu sayede de kısa bir süre sonra İsveç’teki elektrikli araç kullanımında ciddi bir artış olacağı düşünülmektedir.

Elektrikli Araç Bataryalarında Küçülme

Şarj edebilen elektrikli yol, araçların bataryasında küçülmeye de olanak sağlar. Bu sayede de araç maliyetinde de bir düşüş olacağı belirtilir. Elektrikli yol, sadece araç hareket halinde iken şarj ediyor. Ayrıca solama yapıldığında da batarya duruyor ve şarj işlemi kesiliyor. Sollama bittikten sonra şarj işlemi devam ediyor.

Yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda maliyetlerin de oldukça düşük olduğu belirtildi. Yapılan açıklamaya göre elektrikli yol maliyeti tramvay maliyetinin sadece 50’de biridir.