Depremi bir hafta önceden tespit ediyor! 14 depremin şiddeti ve yerini bildi

Deprem sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın acı bir gerçeği! Dünya genelinde meydana gelen şiddetli depremler can ve mal kayıplarına neden oluyor. Ancak geliştirilen yeni bir yapay zeka modeli depremleri bir hafta önceden tespit ediyor!
Depremi bir hafta önceden tespit ediyor! 14 depremin şiddeti ve yerini bildi

Aktarılan son habere göre Teksas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar deprem meydana gelmeden yaklaşık bir hafta önceden durumu haber veren bir yapay zeka geliştirdi. Yapılan denemelerde yapay zekanın 7 ay boyunca Çin’de 350 km’ye kadar uzaklıkta olan 14 depremin nerede ve ne zaman olacağını bildiği iddia edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Araştırmacı Alexandros Savvaidis, yüzde 70’in ciddi bir sonuç olduğunu ifade ederek, bu uygulamanın hem can hem de mal kayıplarını azaltabileceğini belirtti.

ÇALIŞMALAR 7 AY SÜRDÜ

Araştırmacılar, yapay zeka üzerinde yaptıkları çalışmalar tam 7 ay sürdü. 7 ay sonunda hazırlanan yapay zekanın yüzde 70 oranında depremleri önceden doğru tahmin ettiği iddia edildi. Yapay zekanın tahminlerine göre 350 km’ye kadar uzaklıkta olan 14 depremin nerede olacağını ve kaç şiddetinde olabileceğini söylediği belirtildi.

İMKANSIZ OLAN BİR PROBLEMİN ÇÖZÜLEBİLECEĞİ GÖRÜLDÜ

Araştırma ekibinden Sergey Fomel, depremleri önceden tahmin eden yapay zeka için yaptığı açıklamasında "Depremleri tahmin etmek büyük bir hedef. Hâlâ dünyanın herhangi bir yeri için tahmin yapmaya yakın değiliz. Ancak elde ettiğimiz sonuçlar, imkansız olarak gördüğümüz bir problemin prensipte çözülebilir olduğunu gösterdi" diye konuştu.

1 DEPREMİ BİLEMEDİ 8’İNİ YANLIŞ SÖYLEDİ

Yapay zekanın yüzde 70 oranında doğru sonuç verdiği belirtildi. Bugüne kadar 1 depremi bilemezken 8 depremi de yanlış olarak uyarı verdiği belirtildi. Araştırmacılar çalışmaları ilerleterek, dünya çapında deprem tahminlerinin yapılması konusunda yapay zekanın ilerletebileceğine inanıyor.