Çocuklarda teknoloji bağımlılığı bakın nelere zarar veriyor?

Son yıllarda katlanarak artan teknoloji çılgınlığı çocukları da erken yaşta pençeleri arasına almaya başladı. Çocuklarda erken yaşta başlayan teknoloji bağımlılığının zararları açıklandı.
Çocuklarda teknoloji bağımlılığı bakın nelere zarar veriyor?

DENİZLİ (İHA) - Teknolojide yaşanan gelişmeler hayatımızı olumlu etkilese de pek çok olumsuz etkisi de bulunuyor. Özellikle de çocuklarda erken yaşta başlayan teknoloji bağımlılığı alarm verirken konu hakkında uyarılarda bulunan Çocuk Gelişimcisi R. Mukaddes Sarıkaya çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin risk altında olduğunu söyledi.

ÇOCUKLARDA TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ ZARARLARI NELERDİR?

Acıpayam İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi Çocuk Gelişimcisi R. Mukaddes Sarıkaya, teknoloji bağımlılığının çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyebileceğine dikkati çekerek çocuklarda teknoloji bağımlılığı ile ilgili ebeveynlere ve öğrencilere önerilerde bulundu. Bu yüzyılda, çocukların teknolojinin içine doğduğunu ifade eden Acıpayam Sağlıklı Hayat Merkezi Çocuk Gelişimcisi R. Mukaddes Sarıkaya, ailelerin de sağlıklı bir denge içinde çocuklara teknolojiyi kullandırmalarının ve rehberlik etmelerinin önemli olduğunu söyledi.

Sarıkaya, çocukların erken yaşlardan itibaren teknolojiye maruz kalmalarının, bu teknolojik araçları aşırı kullanmalarına ve bağımlılık geliştirmelerine neden olabileceğini belirterek; “Bu durum, çocukların fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Mesela, ekranlara çok fazla zaman ayırmak, çocukların gerçek dünyadaki sosyal etkileşimlerden uzaklaşmasına ve duygusal becerilerini geliştirmekte zorlanmalarına, çocukların fiziksel aktivitelerden uzaklaşmasına ve obezite gibi sağlık sorunlarıyla karşılaşmalarına neden olabilir. Ayrıca, uzun süre ekran karşısında oturmanın göz sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olabilir. Çocukların dikkat ve konsantrasyonlarını olumsuz yönde etkileyebilir. Gece geç saatlere kadar teknoloji kullanımı, uykusuzluğa ve dolayısıyla okul performansında düşüşe sebep olabilir” şeklinde konuştu.

Ebeveynlerinin çocuklarını korumak için mutlaka günlük teknoloji kullanımını sınırlandırması gerektiğini belirten Sarıkaya 3 yaşından sonra günlük 10 dakika şeklinde ekran kullanımına izin verilmesi gerektiğini söyledi. Günümüzde ne yazık ki çocuklar çok daha erken yaşlarda çok daha uzun sürelerde ekrana bakarken bu da ekran bağımlılığının gelişmesine neden oluyor.