Bilim insanlarından Ay hakkında yeni keşif
Dünya’nın uydusu olan Ay ile ilgili olarak bilim insanları önemli bir keşif daha yaptılar. Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi’nden bilim insanlarının araştırmalarından çok önemli bir tespit yapıldığı kaydedildi. Ay’ın iç çekirdeğinin demire benzer yoğunluğa sahip katı bir top olduğu bulundu.
SİSMİK VERİLER İNCELENİYOR
Konuya dair açıklama yapan astronom Arthur Briaud, “Güneş Sistemi’nde bulunan nesnelerin iç yapısını incelemek istiyorsak bunun en etkili yolu sismik verileri kullanmaktır. Depremler akustik dalgalar üretirler. Bu akustik dalgalar bir gezegen ya da uygunun içinden geçerken oradaki maddelerden yansıyarak hareket ediyorlar. Bilim insanları da o nesnenin iç yapısı hakkında ayrıntılı bir harita çıkarabiliyor. Bizim elimizde Apollo görevinden temin edilmiş Ay sismik verileri var. Ancak bu veriler bu çalışmayı uygulamak için yeterli yüksek seviyeye sahip değil.” dedi.
DÜNYA'NIN ÇEKİRDEĞİNE BENZİYOR
Yapılan çalışmalarda Ay’ın bir dış çekirdeğinin olduğu görüldü. Hatta Ay’ın çekirdeğinin Dünya’nın çekirdeğine çok benzediği görüldü. Dışta sıvı bir tabaka yer alıyor ve içte de katı bir çekirdek bulunuyor. Dış çekirdeğin yarıçapı yaklaşık 362 km, iç çekirdeğin yarıçapı da 258 km olarak belirlendi. Bu rakamlar Ay’ın toplam yarıçapının sadece yüzde 15’ine denk geliyor.
NEDEN ÖNEMLİ?
Ay’ın çekirdeğinin ne olduğu ve manyetik alanın nasıl ve neden kaybolduğunun büyük bir önemi bulunuyor. Dünya ile bu kadar benzerliği olan Ay ile ilgili yapılan çalışmalar Dünya’nın ömrü ile ilgili çok önemli bilgiler verebilir.