Beyin Dalgalarının Yönlendirdiği Mini Araç

Muş Alparslan Üniversitesi bilgisayar mühendisliği bölümünde öğrenim gören 4 öğrenci beyin dalgaları ile hareket eden robot icat etmeyi başardılar.
Beyin Dalgalarının Yönlendirdiği Mini Araç

1.300 lira maliyetle üretilen bu robot uzaktan kumanda ile değil beyin dalgaları ile kontrol ediliyor. Robot görenleri de ciddi manada etkilemeyi başarıyor.

200 Satır Kod Yazıldı

Beyin dalgaları ile hareket ettirilen araç 200 satır kod yazılarak üretildi. Eldeki malzemeler ile robotu tasarlayan genç mucitler icatları hakkında detaylı bilgiler de verdi. Aracı hareket ettirmek için kafaya sensörler takılması gerekmektedir. Ardından araca odaklanıldığı zaman araç hareket etmeye başlamaktadır. Aracın geri gitmesi istenirse bu durumda rakamların düşünülmesi gerekmektedir. zihnin boşaltılması yani hiçbir şey düşünülmemesi durumunda ise araç durmaktadır.

Düşünme esnasında sensör tarafından algılanan dalgalar bluetooth ile robota aktarılmaktadır. Robot ise bu dalgaları değerlendirerek hareketini gerçekleştirmektedir.

TÜBİTAK’a Sunulacak

Bu robot hakkında yaptıkları çalışmayı daha da geliştirerek TÜBİTAK’a sunmayı hedefleyen öğrenciler bu cihazların dünyada da büyük bir ilgi gördüğünü ifade etmekteler. Özellikle insansız hava araçlarında bu teknolojinin kullanılabileceği ve böylelikle çok daha etkin bir araç ortaya çıkarılması söz konusu olacağı belirtilmektedir.

İnsansız hava araçlarından ziyade felçli insanların bu aleti kullanabilecek olması da en önemli avantajlardan birisi olmaktadır. böylelikle insanlar herhangi bir efor sarf etmeden hareket edebilecek ve günlük işlerini görebileceklerdir.

Maddi yetersizlikler içerisinde tasarlanan bu robotun çok daha iyi bir şekle büründürülmesi ve ticari emtia haline dönüşmesi de bundan sonra kolaylaşacaktır. Özellikle sanayi alanında faaliyet göstermekte olan şirketlerin bu alanda ciddi yatırımlar yapabileceğini ifade etmek gerekir. Umarız ki ülkemizi daha da çok gururlandıracak bu gelişmelerin artmasını temenni ederiz. Ayrıca bu tür projelere desteğin de artması son derece önem arz etmektedir.