Araç sahipleri tüm arabalarda yeni ZORUNLULUK! 1 Temmuz'da başlayacak

Türkiye'de son yıllarda trafik kazalarının sayısında büyük artış yaşanırken yeni zorunluluk kararı açıklandı. 1 Temmuz'da başlayacak...
Araç sahipleri tüm arabalarda yeni ZORUNLULUK! 1 Temmuz'da başlayacak

Araç sahipleri tüm arabalarda yeni ZORUNLULUK! 1 Temmuz'da başlayacak - Avrupa ülkelerinde 2022 yılında devreye giren araçlara kara kutu zorunluluğu için Türkiye'de ise tarih Temmuz ayı olarak açıklandı. Yapılan mevzuat değişikliği ile veri kayıt cihazı listeye eklenmiş ve otomobillere geliştirilmiş güvenlik sistemlerinin entegre edileceği ifade edildi.

Söz konusu düzenleme kapsamında aracın hızı, yönü, frenleme kuvveti, kamera kayıtları ve sürücünün sürüş alışkanlıkları ile ilgili bilgileri saklayabilen bu sistemin fiyatları Avrupa'da bin 500 ila 2 bin 500 dolar arasında. Çalışması yapılan yönetmeliğin eski araçları kapsayıp kapsamayacağı merak ediliyor.

ESKİ ARAÇLARA KARA KUTU ZORUNLULUĞU UYGULANACAK MI?

Yüksek maliyeti nedeniyle söz konusu kara kutu zorunluluğunun bu araçları kapsayıp kapsamayacağı merak konusu olmuştu. Konu hakkına henüz resmi açıklama yapılmazken yeni araçlara getirilen zorunluluk ile sıfır araç fiyatlarında da yükseliş yaşanabileceği ifade edildi.

Söz konusu kara kutu olarak anılan kayıt cihazı zorunluluğu ile kaza anında hız, kamera kaydı, direksiyon açısı gibi tüm bilgiler kayıt altına alınacak. Tıpkı uçaklarda olduğu giib araçlardaki kara kutu kayıtlarından da olası kazalar inceleme altına alınacak. Bu kayıtlar sayesinde güvenlik güçlerinin soruşturmaları kolaylaştırılmış olacak. Bu cihazlar sayesinde otomobillerdeki verimlilikte arttırılmış olacak. Düzenleme yeni bir karar açıklanmadığı takdirde 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle Türkiye'de uygulama girmiş olacak.