Apple, Güneş Enerjisi Tesisi İçin Tesla'nın "Pil Paketlerini Kullanıyor

Yakın zamanda paylaşılan habere göre Apple, Kuzey Kaliforniya'da yer alan güneş enerjisi çiftliğinde yeni bir enerji depolama birimi kullanacak.
Apple, Güneş Enerjisi Tesisi İçin Tesla'nın "Pil Paketlerini Kullanıyor

Yeni nesil enerji depolamak için şirket Tesla'nın "megapack" adlı pil paketlerinden yararlanacak. The Verge tarafından paylaşılan habere göre Apple, yeni nesil paketleri üzerinden verimliliği arttırmayı hedefliyor. Apple'ın oluşturduğu yeni enerji programı şirketin 130 megawatt'lık California Flats güneş çiftliğinde oluşturuldu. Çiftlik üzerinde gün içerisinde binlerce eve güç vermeye yetecek enerji depolaması planlanıyor. 240 megawatt-saat enerji depolama şeklinde tasarlanan projede piller oldukça önemli bir yer tutuyor. Yapılan bu proje ülkedeki en büyük pil projelerinden biri olarak tanımlanıyor.

Tam 85 Tane Kullanılacak

Apple, yeni girişiminde tam 85 adet Tesla lityum iyon megapack pil paketinden yararlanmayı düşünüyor. Pil içerisinde depolanan enerjinin bir bölümünün Cupertino'da hizmet veren Apple Park'a güç sağlamak için kullanılacağı açıklandı. 2019 yılında piyasaya sürülen Megapack, emisyon kullanılmayan elektrik santrallerinde kurulum için tasarlandı. Yerel şekilde hizmet veren elektrik şebekeleri için yedek olarak oluşturulan bu tesislere bir alternatif oluşturulması planlanıyor. Tesla, pillerin 3 megawatt saate kadar depolama yapacağını belirtti. Ayrıca 1,5 MW inverter kapasitesiyle tam olarak monte edileceği de gelen bilgiler arasında bulunuyor.

Apple tarafından Tesla megapack'leri kullanılacak 60MW kurulumunun için bugüne kadarki en büyük proje olarak göze çarpmıyor. Daha önceli zamanda 100 MW'lık megapack kurulum işlemi Avustralya ve Houston'da yapılmıştır.

Apple, ürünlerinin büyük bir bölümünde lityum iyon piller kullanıyor. Bununla beraber şebeke ölçeğindeki herhangi bir projede başarılı olduğuna dair bir bilgi bulunmuyor. Ancak firmanın elektrikli otomobil projesi için bir lityum pil geliştirdiğini biliyoruz. Apple'ın çevre sorumlusu Lisa Jackson, firmanın yeni projesinde yenilenebilir ve temiz enerjiye geçiş yapacaklarını açıkladı. Bu yeni enerji yöntemiyle şirketlerin de aklında soru işaretlerinin kalmayacağını belirtti. Kısa süre sonra kendi elektrikli otomobilini piyasaya sürmeyi amaçlayan Apple'ın, Tesla'nın megapack'lerini kullanması şimdiden merak konusu oluşturdu. Otomobil piyasası içerisinde iki şirketin ilerleyen dönemde rakip olmaları durumunda nasıl bir yol haritacı izleyeceği bilinmiyor.