Amonyakla Çalışan İlk Araba Test Edildi

Yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanlarına göre karbon emisyonu sorunun 2050 yılına kadar kesinlikle çözülmesi gerektiğini söylüyor.
Amonyakla Çalışan İlk Araba Test Edildi

Bunun için çalışmalara başlayan birkaç şirket amonyağı yakıt olarak kullanmanın oldukça faydalı olacağını düşünüyor. Amonyaktan elde edilen hidrojen sayesinde, karbon emisyonu sorunun kesinlikle çözüleceğini düşünüyorlar.

Neden Amonyak?

Hava kirliliğiyle alakalı herkes birkaç şey duymuştur. Bunu en çok etkileyen durumlardan birisi benzinli veya dizel araç kullanmak. Son zamanlarda piyasaya çıkan elektrikli araçlarda bu sorunu çözmek için yeterli değil. Amonyaktan elde edilen Hidrojen oldukça değerli. Düşük yoğunluğu sebebiyle Hidrojen, yüksek ağırlıktaki eşyaları taşımak için kullanıldı. Ayrıca hidrojen oldukça yanıcı bir madde olması sebebiyle ısı enerjisi açısından kullanılabilir bir doğal kaynak. Petrol maddelerini havayı ne kadar kirlettiğini ve dünyanın sonunu getirdiği herkes tarafından konuşulan bir konu olunca böyle bir aracın üretilmesi bilim insanlarının da oldukça dikkatini çekti.

Avusturalya’da yapılan ilk çalışmalar sonucunda amonyaktan diğer gazları ayırıp saf hidrojen elde eden bir malzeme yapıldı. Amonyağı tamamen ayrıştıran bu sistem yakıt deposunun saf hidrojenle dolmasını sağlıyor. Bu sayede araç hidrojeni yakıt kaynağı olarak kullanabiliyor.

Projenin destekçileri kimler?

Hidrojenle çalışan ilk araba çıktıktan sonra birçok firma bundan oldukça korktu. Hyundai ve Toyota gibi büyük otomobil firmaları bu projeye sahip çıkıp destek verdiler. Toyota son yıllarda yaptığı çalışmalar sayesinde çevreye duyarlı araç üretmek için ne kadar çabaladığını herkese kanıtlamış oldu. Üretilen ilk arabadan sonra tabi ki diğer otomobil devleri bu konudan hoşnut olmadılar.

Henüz piyasaya böyle bir araç çıkıp çıkmayacağı bilinmese de çevre için duyarlı araç üretme fikriyle yola çıkan bu ekip oldukça fazla dikkat çektiler.